Над 800 млн. лева се изпарили от КТБ

Промените в Закона за банковата несъстоятелност влизат в НС в понеделник

ktb_opashka

Над 800 млн. лв. вече са разграбени от КТБ. Това съобщи вчера премиерът Бойко Борисов на база данните, с които разполагал към момента. Той уточни обаче, че може да се окаже, че сумата е и двойно по-голяма. „Това, което чух от един посланик, който дойде да се застъпва по дадената тема – ако и Виваком, както казват, по някакъв начин е изтъргувал, това ще е над 1,5 млрд. лв.”, предупреди премиерът.

Той посочи колосалните сумиза да аргументира колко важно е спешното приемане на законодателни промени, с които да се даде възможност за назначаването на синдик в КТБ, който „да брани имуществото да не се открадне”.

Борисов припомни, че след като лицензът на банката е отнет, но в същото време не е обявена в несъстоятелност, там има само назначени от БНБ квестори.„Те наблюдават, разрешават и вървят на ръба на закона”, заяви премиерът и допълни, че на по-късен етап дейността им ще бъде основно проверена. Той разясни, че грабежът в КТБ вървял през „някакви цесийки”, които по предложение на ГЕРБ бяха забранени, но квесторите разрешавали. „Ето това се надявам в следващите няколко дни политическата класа да спре”, обясни Борисов целта на договаряните между всички парламентарни сили законодателни промени.

Премиерът разказа, че по съвет на лидера на БСП Михаил Миков, който е юрист, решил да направи в четвъртък предложението за назначаване на синдици. „Видяхте как ни отрязаха съдиите още същия ден”, припомни той, като побърза да подчертае, че в никакъв случай не упреква магистратите, защото те само следвали закона. „Само че вече месеци наред, дело след дело, жалба след жалба, времето минава, ние не можем да назначим синдици и парите си отиват”, посочи Борисов и допълни, че до април, когато ще се гледа делото за КТБ, имало твърде много време. „Не са моите пари там, те са на всички хора.

Държавата, в лицето на своя Фонд за гарантиране на влоговете, който до ден днешен изплати над 3,5 млрд. лв., е най-големият кредитор на тази банка”, изтъкна за пореден път Борисов. Той горещо благодари на всички парламентарно представени формации за пълния консенсус за спешно приемане на нужните законодателни поправки. „Всички партии заявиха, че ще подкрепят, нещо повече – и ще контролират, този процес”, посочи Борисов.Междувременно вчера стана ясно, че промените, които ще дадат възможност за назначаване на синдик в КТБ, ще бъдат гласувани в парламента по бързата процедура.

За целта, вместо да се внася изцяло нов законопроект, необходимите текстове ще бъдат вкарани като предложения между двете четения в разглежданите вече от депутатите поправки в Закона за банковата несъстоятелност.

Така промените за КТБ ще бъдат гласувани директно на второ четене през бюджетната комисия и в пленарната зала, за да се спази поставеният от Борисов срок за окончателното им приемане – идната сряда.Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова уточни пред „Монитор”, че конкретните поправки ще бъдат внесени в понеделник, във вторник ще бъдат гласувани в бюджетната комисия и в сряда – в пленарната зала. По-късно тази информация беше потвърдена и от финансовия министър Владислав Горанов./Монитор