Световна премиера на операта „Омагьосаният“ от Божидар Спасов

Премиера на операта „Омагьосаният“ от Божидар Спасов ще се  състои тази неделя  в изпълнение  на Държавна опера-Пловдив.

За нея специално пристигна Божидар Спасов, който от години живее в Германия. Първоначалният вариант на операта е  от 1975 г., когато композиторът е студент в Московската консерватория. „Омагьосаният” е предназначена за дипломна работа на 26-годишния музикант. Изпълнението й в Малый зал на Московската кондерватория остава един от големите скандали в историята на това високопрестижно учебно заведение.

Драстичната режисура на Евгений Харитонов – една от светлите фигури на московския художествен ъндърграунд по това време, необичайната за академични уши музика, цялата атмосфера на свежест и необичайност довеждат до решението младият български композитор да се дипломира година по-късно по друг начин. След 1990 г. Божидар Спасов  живее и работи в Германия. В момента е доцент по оркестрация и теория във Висшето училище за музика и сценични изкуства в Есен.

Сътрудник е на Центъра за изкуство и медии (ZKM) в Карлсруе, където създава множество мултимедийни творби.В някои от по-ранните му  композиции варира и шопски фолклор, в други е интересен ироничният момент, разработен върху мита за деветте музи и Европа, притчтата за ритъм и време, противопоставен на западноевропейската тенденция.  Нов момент в творчеството му в Германия е електронната музика. Операта „Омагьосаният” е със световна премера в Пловдив.

Диригент е Драгомир Йосифов, пластиката е на Татяна Соколова, мултимедийната сценография е на Валентина Бонева. Премиерата на „Омагьосаният” ще се състои на сцената на Камерна зала на Драматичен театър- Пловдив. Повече за нея можете да чуете от доцент Божидар Спасов. Цялото интервю е в звуковия файл./БНР