Момче от Пловдив гасне без лекарство пред очите на баща си

Хора, помогнете! Детето ми ще умре, ако не успеем да намерим ривотрил! Това изплака вчера пловдивчанинът Венцислав Стоянов. Синът му Мартин е с рядка форма на епилепсия.

help1
Снимка: Евгени Цветков

Диагнозата му е Синдром на Ленокс Гасто. Момчето е на 23 години, но е като 6-месечно бебе. Състоянието му е изключително тежко. За него медикаментът е животоспасяващ. От месец обаче лекарството изчезна от аптеките. Информацията е, че фирмата вносител отказва да поднови поръчките за внос. Ривотрилът е единственото лекарство, което облекчава състоянието на Мартин.

Драмата на семейството е по-страшна от филм на ужасите. Преди 13 години майката на Мартин Димитрина издъхва от скоротечен рак. Година по-късно момченцето получава изключително тежък припадък.

До този момент въпреки страшната диагноза Мартин е успявал да ходи, да се самообслужва, да изговаря отделни думи. Казвал е на родителите си какво иска да му приготвят за храна. Любима му била попарката и успявал да произнесе думата. Хващал се за ръка и ходел. Запомнял рекламите по телевизията.

След припадъка момчето изпада в 5-дневна кома. Лекарите го отписват. Теглото му се стопява до 15 килограма. Бащата решава, че ще се бори за живота на сина си. Сърцето му се къса, като гледа в какво състояние е изпаднал. Вкарва го в болница в София. Там му пъхат сонда в гърлото, с която го хранят. Годината е 2003-а. Оттогава Мартин е на легло. Баща му, който е бивш военен, се пенсионира и му става личен асистент. Денонощно се грижи за сина си.

И тъй като едно зло никога не идва само, тъщата на Венци Василка си чупи крака. Въпреки операциите, осма година жената не успява да се възстанови. От пет години е на легло. 61-годишният Венцислав се грижи едновременно за тъщата и сина си.

Ако имаше повече хора с такъв висок дух, животът щеше да е по-различен, казват социалните работници, които познават Венци. Той никога не се е оплакал от съдбата си. Доволен е, че вече години наред е личен асистент на сина си. Вкопчил е в каузата да се грижи за сина си и намира в това най-голямата си житейска опора. Като човек със здрав разум, след много разговори с най-добрите специалисти в България, се отказва да кандидатства за Българската Коледа. Лекарите ми казаха, че дори да бъде опериран Мартин при най-добрите медици, шансовете му за подобрение са минимални, с болка признава бащата. Затова той се е отказал в името на други деца, които имат реален шанс да им се помогне.

Сега най-голямата му болка е да намери ривотрил. Без медикамента детето ми става като зверче – вика, не може да се контролира, описва състоянието на Мартин бащата. С невроложката, която се грижи за него, решили да намалят дневната доза, но това веднага му се отразило. Мартин станал по-неспокоен, не можел да заспи. А иначе дори понякога се усмихвал.

Искам най-напред да помогна на собственото си дете, признава Венцислав Стоянов. И най-вече желанието ми е да се реши проблемът с липсващото лекарство за всички нуждаещи се българи, допълва пловдивчанинът. /Marica.bg

Ако имате възможност да помогнете на Мартин, моля свържете се баща му Венцислав Стоянов на тел. 0899104965, 032/952 900  Пловдив, ул. „Галилей“ №14 вх. А, ет.2, ап.5