ЕС блокира ядрената сделка на Орбан за €12 млрд. с Русия

Европейският съюз блокира договора на Унгария с Русия за разширяване мощностите на ядрената централа в Пакш, съобщи „Файненшъл таймс“.

moskvaРешението на Европейската комисия е сериозно поражение за премиера Виктор Орбан и вероятно ще обтегне отношенията между Кремъл и Брюксел, допълва изданието.

Според публикацията конкретната причина да се спре проекта е проблемът със снабдяване с гориво на бъдещите реактори. Плановете на Будапеща са горивото да идва единствено от руската „Росатом“, но „Евроатом“, която трябва да даде одобрението си, е отказала да се съгласи.

Агенцията има право да определя финансови и технологични параметри на доставчиците и въпреки това унгарците са обжалвали. Но Европейската комисия изцяло е застанала зад „Евроатом“.

Подробностите от решението не се оповестяват, но то е било взето миналата седмица от всичките 28 еврокомисари, включително унгарският Тибор Наварчич.

За да разблокира разширяването на Пакш властите в Унгария трябва да предоговорят условията за внос на ядрено гориво – компромис, който не е сигурно, че руснаците са готови да направят – или да съдят Еврокомисията. Междувременно Брюксел продължава разследването на това защо поръчката за два 1200 мегаватови блока е възложена без обявяване на конкурс

Седмици наред се спори и по техническите и финансовите договори с „Росатом“. Преди малко повече от година Орбан получи подкрепа от президента Владимир Путин за схема, в която 10 млрд. евро ще дойдат като изгоден кредит от руснаците.

Русия не само ще проектира и изгради, но и ще поддържа новите мощности в централата, която и в момента дава 40% от електричеството в страната. Преди броени дни почти всички подробности по договорите бяха засекретени от парламента за срок от 30 години с мотив, че засягали националната сигурност./Дневник