Сляпо куче вдъхва надежда на хора в нужда

Известно е, че едни от най-любящите кучета са от породата голдън ретрийвър. Едно такова с името Смайли няма да бъде изключение, въпреки, че е родено без очи.

Симпатичното кученце било осиновено от „съмнителен“ развъдник в Стоувил, Канада от Джоан Джордж с идеята да го събере заедно с Тайлър, немски дог, който пък не чува. Джоан счита тази си идея за най-добрата, която и е хрумвала. Смайли възприел енергичността и жизнеността на Тайлър и се превърнал в същото щастливо куче.

„Смайли излезе изпод масата, където в началото се криеше и започна да общува все повече с хората.“ В този момент Джоан започнала да води Смайли в болници и специализирани училища за да го среща с хора имащи нужда от емоционална подкрепа.

„В един хоспис имаше един пациент, Теди, който не общувал с никого и въобще не говорел. От персонала казаха, че никога на са го виждали да се усмихва. Това разбира се беше преди да се появи Смайли. В момента в който видя засмяната физиономия на кучето, Теди се усмихна“, разказва Джоан. Тя разказва също, че повечето хора, които са имали контакт със Смайли или въобще не обръщат внимание или скоро забравят, че кучето не може да вижда. Като всички свои събратя и на Смайли му се иска да гони разни неща, но всъщност ходи доста внимателно. Стъпва от високо, души с носа си и се научил да следва гласа на Джоан. Тя казва, че за Смайли било важно да се научи да се справя сам и тя е радостна, че му е предоставила възможност да направи сам откритията си. „Наскоро една жена ми се обади и каза, че иска да осинови сляпо куче. Казах й: Не се опитвай да му бъдеш водач, не му управлявай живота и не го дръж под похлупак.“