Безплатни прегледи за глаукома и катаракта в УМБАЛ „Свети Георги“

Кампанията се организира от Клиниката по очни болести и ще продължи от 16 до 27 март, записванията стартират от настоящата седмица

Двуседмична кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта организира Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Акцията стартира на 16 март и ще продължи до 27 март, в делничните дни, а предварителното записване започва от настоящата работна седмица във времето от 8:00 до 12:00 ч. на телефон 032 602 649, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова.

Кампанията се провежда традиционно по повод Световната седмица за борба с глаукомата. В международен мащаб тя продължава от 8 до 14 март, но заради големия интерес към прегледите през последните години Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ отделя минимум по 2 седмици. На записалите се ще бъде направено измерване на очното налягане, за да се прогнозира евентуалното развиване на глаукома или катаракта (вътрешно перде).

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално значимо заболяване, обясни проф. Сивкова. Тя допълни, че много често болните с глаукома имат и вътрешно перде – т.нар. старческа катаракта. Затова, когато се провежда скриниг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се прави пълен очен преглед за търсене и на други рискови заболявания във възрастта след 50 години – например катаракта, свързана с възрастта макулна дегенерация и др.

По данни на Националната глаукомна асоциация, между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно – във фаза на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено, каза проф. Сивкова.

Очните лекари препоръчват на всички над 50-годишна възраст да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане. Световната седмица за борба с глаукомата се провежда за  поредна година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).