US танковете да дойдат, но срещу нови изтребители

ВЪПРОСЪТ с подмяната на руските изтребители МиГ-29 с по-модерни – многоцелеви, вече брадяса. И ако в далечната 1999 г. никой дори и не си помисляше да ги получим даром, то днес – в новата стратегическа ситуация в региона, този вариант става все по-актуален.

Първо, защото заплахите за сигурността на държавата както от североизток, така и от юг се изострят с всеки изминал ден до особено опасни равнища.

И второ – защото бедственото положение на родните финанси де факто изключва заделянето на средства за купуване на такава скъпа техника.

Трето, защото наличните МиГ-29 излизат от строя и скорошен ремонт не се очертава.

Така че придобиването на съвременни изтребители няма алтернатива. Тук изобщо не става дума дали ще са Ф-16, „Грипен“ или „Юрофайтер“. Ако ги получим на т.нар. политическа цена пък – нямаме право да претендираме за нови.

При първото правителство на ГЕРБ тогавашният военен Аню Ангелов бе поставил горна граница от 700 млн. лв за 8-10 изтребителя. Според експерти сумата е не по-малка от 1 млрд. лв. Тя евентуално би скочила още, ако се погледне сериозно на мненията, че всъщност е необходима цяла ескадрила – 15-16 машини. Което категорично иде да покаже, че в този исторически момент придобиването на съвременни изтребители не е по силите на малка България. И това не е тайна за управляващите. Сам министър-председателят Борисов го е изтъквал неведнъж в остри реплики.

Е, добре, след като това е ясно като бял ден, защо управляващите досега не поставят открито въпроса пред съюзниците от НАТО: Г-да, вече сме част от фронтовата линия, в момента се печем на два огъня, помагайте!

Как така съвсем наскоро съседна Гърция получи дарение от над 400 съвременни бойни машини за пехотата именно с икономически аргументи, а за нас не може?

Вече стана ясно, че издръжката на Координационния център на НАТО в София ще е солидарна, всяка страна ще поеме разходите на своите хора. Тогава нека пактът да прояви солидарност и в по-големи мащаби!

Имам чувството, че дали от неудобство да си признаем беднотията, дали от други съображения нашите управници просто не смеят да си поискат сериозна помощ от съюзниците ни в НАТО. Имало член 5 от Вашингтонския договор, който ни гарантира защита при чуждо нападение. Не го ли разбираме доста елементарно това нападение – да чакаме първите бомби и снаряди и едва тогава да му мислим?!

НАТО нямало такива пари, трябвало да искаме от по-богатите страни-членки. Ето, сега ни пада сгоден случай да изръсим малко САЩ. Щом като искат да дислоцират у нас тежка бойна техника, разбирай танкове, нека Пентагонът уреди аналогичен подарък. Примерно, ако на полигона Ново село идват 30-40 машини от типа „Ейбрамс“, толкова да получи и Стрямската механизира бригада в Карлово. Практика, използвана многократно от Турция покрай използването на нейни бази от американски войски.

Ама американците хвърлили 61 млн. долара в полигона, ама всяка година получаваме по 10-15 млн. по програмата FМF! Ето, миналата година сигнализирахме на САЩ че имаме проблем с парашутите за десантните ни части, и в близките месеци Специалните ни сили ще получат 400 нови парашута „Еърборн систем“ от типа МС6 за близо 10,5 млн. лв.

Ексминистър Аню Ангелов почти бе успял да завърши проекта за многоцелеви изтребител, но премиерът Бойко Борисов подаде оставка. Същата съдба сполетя и проекта на неговия наследник Ангел Найденов – аха да го внесе в МС и правителството на Орешарски падна. Като знам, че един и същи екип от авиационни експерти работи по тези проекти, се чудя защо всеки нов министър почва да готви свой. Ето и сега министър Николай Ненчев тръгна да го изфайнва.

И в случая не става дума единствено за самолети. Орязаният военен бюджет не може да позволи нито съвременни комуникационни средства, нито ракети за фрегатите, нито дори нови бронетранспортьори за пехотата. Миналата година САЩ ни подариха 10 тежки бронемашини от типа „Гардиън“, които наистина са суперяки, но ги дадоха на контингента ни в Афганистан и сега чиновниците от МО се чудят с какви пари да ги докарат в България. Да не излезе, че превозът ще струва повече от самите машини?!

Ето защо само последните наивници ще повярват на приказките, че американските танкове ще идват за всяко учение на Ново село и после ще се връщат обратно. Според военни именно тези машини при нужда ще използват новосформиращите се Сили на НАТО за бързо реагиране, ако десантират в България. С подобни цели бъдещият щаб на пакта у нас ще подготвя и структурите на логистична бригада, която на място ще осигурява евентуални бойни действия.

В крайна сметка дали пък кучето не е заровено в огромните суми, които се въртят, при положение че уредим покупка на изтребители, пък били те и втора ръка. Големи пари, големи комисиони! Които просто отпадат, когато минем от покупко-продажба на вариант дарение.

Има логика, нали! По същата схема можем да се досетим защо не сме затрупали НАТО или конкретно САЩ с проекти за финансиране. Директен призив за подаване на такива проекти отправи неотдавна бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов, който след сформиране на кабинета „Борисов-2“ се върна на работа в централата на алианса в Брюксел и прекрасно познава нейните практики./24часа