В четвъртък става ясно как са били натровени децата в Асеновград

Все още не са ясни причините за хранителното натравяне на 12-те деца от Центъра за настаняване от семеен тип в Асеновград,  съобщи пред Радио Пловдив Мария Вълканова-  заместник – кмет „Хуманитарни дейности” в Община Асеновград.

Лабораторните анализи се очакват  най-рано до четвъртък по обед,  преди това нищо не може да се предприеме, добави тя. Персоналът на Центъра е  назначен от общината. Разговорите със сружителите продължават, за да се  изясни възможната причина за инцидента.

Допуска се и версията  за външно замърсяване при кетъринга,  предположи  Мария Вълканова.  Проблемът с ниското заплащане на персонала в социалното заведение  предполага текучество и оттам – занижена ангажираност  към  стриктното спазване на правилата, включително и хигиенните, коментира  заместник-кметът на Асеновград.

След окончателното становище на Агенцията по храните и РЗИ – Пловдив,  администрацията  ще прецени дали да предприеме от своя страна  наказателни мерки към персонала. Ако се докаже вина,  отговорните за това служители ще бъдат незабавно уволнени, увери  Мария Вълканова.

Веднага след първите оплаквания в понеделник, децата бяха  приети в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Те са вече в добро състояние, без опасност за здравето, и може да бъдат изписани в четвъртък. Натровените малчугани на възраст от 7 до 15 години  са с различна степен на умствена изостаналост. Те са временно настанени в Центъра за настаняване от семеен тип в  Асеновград./BNR