Татяна Дончева: Оставката на Първанов е на 50% театър

 

Лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева не вярва в заявеното от председателя на АБВ Георги Първанов намерение да подаде оставка, като дори посочи, че то е „50% театър“.
„Когато подаде оставка и му я приемат, тогава ще коментирам. Изчакайте до април месец“, каза Дончева в предаването „Здравей, България“ на Нова ТВ.

Татяна Дончева в студиото на "Здравей България"
Татяна Дончева в студиото на „Здравей България“

В четвъртък лидерът на АБВ обяви в студиото на телевизията, че смята да се оттегли заради подкрепата на неговите депутати за ратификацията на новия външен дълг от 16 млрд. лв.
Дончева смята, че решението да се гласува „за“ дълга е било взето със знанието на Георги Първанов и Румен Петков и не е изключено да е имало договорки с ГЕРБ за това.
„Отношенията на Георги Първанов с Ивайло Калфин и Румен Петков са дългогодишни и не виждам в момента да се случва нещо, което е извън обичайното. Познавам стила им на работа, начина, по който налагат разбиранията за отиграване на една или друга ситуация.
И Първанов, и Румен Петков са от категорията „политици-играчи“ – ловки, а когато трябва манипулатори“, коментира още Дончева.
Тя бе категорична, че впечатлението от парламентарната група на АБВ е, че няма ярки фигури, които да водят. Тя изрази съмнение депутатите на АБВ сами да са решавали как да гласуват за дълга.

„Петков и Първанов обикновено играят сложна игра. Тя обикновено не е онова, което се представя пред публиката”, заяви Дончева и допълни, че „зад кадър“ има още много действия.
Относно самия дълг, Дончева заяви, че финансовият министър няма никакви аргументи за него.
„Две седмици ходи от студио в студио, за да отправя нападки“, обясни тя.
Според нея няма изнесени ясни аргументи за размера на дълга. Част от парите ще отидат за стари плащания, но няма ясна инвестиционна програма, така че парите най-вероятно ще потънат в дребни инфраструктурни проекти или „ще се излеят в пясъка“ между местните и президентските избори.
Дончева коментира и подкрепата на ДПС при гласуването. По думите ѝ от Движението играят друга игра – те искат полукоалиционни отношения, да запазят местата на техните хора в държавната администрация,
да изтъргуват възможността следващата година президентските избори да минат с тяхно участие и подкрепа.
Олигархичните зависимости на българската политиката трябва да бъдат прекъснати и това минава през това следващия президент да бъде избран без ДПС“, посочи Дончева.