Започна обезопасяване на подпорната стена над Античния театър

Пожарникари с въжета чистят и обезопасяват надвисналата подпорна стена над Античния театър в Пловдив.

Двадесет огнеборци започнаха да обрушват ската до Биологичния факултет на Пловдивския университет. Част от стената се срути в събота.Обрушването е поверено на пловдивски огнеборци алпинисти. По специален улей отломките падат директно на площадка на ул. „Рилски метох“ 11. Тя се затваря за движение, за да се предотвратят инциденти.

Десет доброволци  от пловдивското формирование „Пловдив 112“ днес дойдоха за разчистването на отломките. Склонът ще се обрушва от долу нагоре като на ръка първо ще се изнасят малките камъни. Най-големият къс, който е надвиснал над къщата на номер 11 ще бъде разбит с къртачи от аварийните екипи на пожарната, съобщи началникът на отдел „Обществен ред и управление при кризи“ Георги Маринов. Най-голямата трудност идва от факта, че мястото е недостъпно за техника и трябва да се почиства само на ръка, поясни той.

Ще се разчистват и падналите камъни от дворовете на къщите по ул. „Рилски метох“, увериха от общината.

Кметът на район Централен Георги Титюков заяви пред Радио Пловдив, че тази сутрин на среща в Пожарната са набелязани мерките, които ще бъдат предприети до края на седмица за обезопасяване на склона./БНР