Слугинаж или обикновена глупост

Николай Панайотов

Мнението са за министър Москов, здравеопазването и българите идиоти е изказал в НЕПОПУЛЯРЕН МАТЕРИАЛ  Мартин Карбовски. Ето и част от писанията му:

Доктор Москов ви предлага сделка. Ако не сте си плащали здравните осигуровки – да си ги платите.
Просто предложение. Гениално е като смелост, като се има предвид, че досега никой не посмя дори да го каже на глас. У нас смелостта е като гения, трудно се ражда. А, ако се роди го бият, докато отъпее.

И КАТО СЕ ПОЧНА – какво иска доктор Москов, тоя да не е луд, откъде да извадя толко пари, вие ненормални лие сте, долО докторите, крадци и убийци, мафия, дайте ни безплатно здраве, ако има дайте ни и сандвич.
Как се нарича, когато една голяма група хора полудее и почне да пръска слюнка срещу логиката? Нарича се българи. Ненормалници е некоректна дума, думата е българи. Искате безплатно здравеопазване? А защо не поискате безплатно пиене? Що не поискате безплатно цигари и венерически болести?
Няма безплатно здравеопазване. Ако си отворите очите ще видите истината. Ако разберете  колко струва една „проста“ сърдечна операция – веднага ще спрете да пъхате оная тулумбичка в артерията си.
Народ, който дава за пиенье и цигари половината си пари на месец, ще плаща скъпо за сърдечна операция. Който ги дава за нормалности ще отложи сърдечната операция. Логика. Какво крещите срещу Москов?! Стотици хиляди не плащат здраве и вие искате здраве? Здравето е като сиренето. Сиренето е с пари.
Ако Мечо Пух беше алкохолик с високо кръвно щеше да ви каже честно: „Колкото повече плащаш (за ичкия), толкова повече плащаш ( за ангиография, примерно).
Животът, за да се запази трябва да мине през непопулярни мерки. Глад. Въздържание. Дисциплина. Труд. На българите това им звучи като концлагер. Те трябва да живеят в плюсканье, ебанье, разруха и мързел. Иначе не. Не им се живее. Ще умрат по пернишки, ама и докторът ше умре и сички ше умрат. Да, ще има болници за бедни и богати. По-добре така, отколкото да НЯМА болници.

Просто недейте хора да правите като вълка от Ну, погоди! – във всяка дупка натъпкал запалена цигара, за да умори заека. Заекът е животът. Не може да го уморите, преди да си платите на доктора.
Затова извади си третата цигара от ухото и чуй какво ти казва доктора. Иначе си идиот.
Не, не си беден. Пише го на дъното на всяка бутилка и на фаса на всяка цигара.”

Как се тълкува да напишеш мнение по тема като се съсредоточиш само върху един и то страничен аспект ? Или слугинаж или глупост.

На писанията на Карбовски мога да отговоря по следния начин: С блеснал поглед и анестезиоложки устрем Москов обвини неосигурените за катастрофалното положение на здравеопазването в България. В така наречената му програма е пълно с общи приказки от сорта на „нови механизми“ и „нови лостове“, а същината е, че за здравеопазване трябва да се плаща и то все повече. Ако има начин целия народ да вземе и да си плати със задна дата още от зората на това, което ни лъжат, че е демокрация. И той /Москов/  с новите си лостове да вземе и да разпредели кой и колко ще получи. Аман от реформи, които винаги трябва да започнат от Сульо, Пульо, Румен и мен /както би казал Жоржи/. Министърът нищо не каза за източваните милиарди под формата на далавери с обществени поръчки за ремонти, апаратура, лекарства и консумативи. Нищо не каза за фалшивите клинични пътеки във ВСИЧКИ болници. За лекарския рекет, за рушветите. За куп болници с милионни дългове в които лекари и ръководство получават умопомрачителни заплати. До скоро из медиите върлуваше цифрата от 2 милиона неосигурени, които тежали като воденичен камък на здравеопазването. Сега се оказва, че тези     които не плащат по различни причини са само няколкостотин хиляди. Останалите били деца, студенти, пенсионери, безработни, военни и милицонери, държавни служители и прочие за които държавата не внася осигуровки. Оня ден в ТВ интервю, на въпрос от студиото, един директор на болница заяви, че за миналата година от всички пациенти само 2 процента /повтарям 2 процента/ били неосигурени и това било огромен проблем. Москов, въпреки, че е от ДСБ се прояви като едно макар и не толкова мъжествено копие на Бойко. Популизъм и манипулации. Както с проблема с циганите и линейките. Опитва се да настрои обществото срещу неосигурените и циганите. Ако сме честни трябва да признаем, че болшинството от недоволните от лекарите са именно редовните клиенти на здравната каса, именно защото плащат, а често не получават адекватна здравна помощ или се налага да доплащат на ръка на тоя и оня, а често лекарствата които купуват с рецепта по НЗОК са по-скъпи отколкото на свободна продажба.

За Карбовски темата се свежда до българинът, който пие, пуши и не си плаща осигуровките.

„Затова извади си третата цигара от ухото и чуй какво ти казва доктора. Иначе си идиот.
Не, не си беден. Пише го на дъното на всяка бутилка и на фаса на всяка цигара.”  казва Карбовски, а аз ще му кажа: на капачката на всяка бутилка алкохол и на всяка кутия цигари има лента на която пише акцизен бандерол. Тоест наред с осигуровките си за здраве пушещият и пиещият плаща на държавата още пари със всяка своя покупка. За разлика от осигурения въздържател.

Карбовски подкрепя Москов и не пита за източваните милиарди от касата или къде аджеба отиват постъпленията от акцизите. И с писанието си се заявява като слуга…или глупак.