Маестро Емил Табаков дирижира оркестъра на Пловдивска опера тази вечер

Маестро Емил Табаков ще дирижира оркестъра на Пловдивска опера тази вечер  от 19 часа. Концертът е посветен на 150 години от рождението на Рихард Щраус и е част от цикъла „Шедьоврите на симфонизма”.

В Концертна зала ще прозвучат сюита „Кавалерът на розата” и Последни 4 песни от немския композитор. Солист е сопраното Евгения Ралчева. В програмата е включено и „Адажието” от пета симфония на Малер.

Рихард Щраус е един от най-големите композитори от края на 19-и и началото на 20 век. Роден на 11 юни 1864 година в Мюнхен, композиторът произхожда от семейство на музиканти и едва на 17 години е вече автор на няколко произведения. Той е смятан за един от най-големите диригенти в своето време и за най-видния представител на немското музикално творчество след Рихард Вагнер. Изкуството на Рихард Щраус може да се окачестви като последната проява на късния романтизъм в европейската музика; цялото му творчество е изградено върху най-добрите традиции на немското тоново изкуство. Сред най-известните му произведения са оперите „Саломе”, „Електра” и „Кавалерът на розата”, както и симфоничните поеми „Дон Кихот” и „Дон Жуан”.

Емил Табаков е гостувал с ръководените от него оркестри, а също и като гост-диригент  в Германия, Англия, Дания, Швеция, Полша, Франция, Италия, Русия, Испания, Румъния, Австрия, Швейцария, Белгия, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Еквадор, Колумбия, Куба, Бразилия, Израел, Холандия и др. Осъществил е записи на повече от 250 симфонични и оперни произведения  на компакт дискове за Балкантон (България), Елан (САЩ), Капричио Делта (Германия), Мега-Мюзик (България), Пентагон (Холандия), Гега Ню (България), Еми, Наксос. /БНР/