Дръж се Земьо, Петър Москов захвана реформите в здравеопазването

Николай Панайотов

Усещане за deja vu. Гръмки приказки изречени с блеснал поглед. Големи реформи ще паднат, ще каже някой зевзек. Защо ли поредният здравен министър на Бойко се пени как ще въведе ред в здравеопазването и изплясква няколко проекторешения, написани с увъртяни думи, които нито ще реформират, нито ще вдигнат на крака тоя труп, наречен здравеопазване в България.

Д-р Петър Москов

„Предложенията са основна част от визията на кабинета за реформа в сферата на здравеопазването. Те са обусловени от необходимостта от създаване на правила за повишаване качеството на медицинското обслужване, на контрола върху медицинските дейности и по-рационално използване на средствата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).“ Мдаа, напудрено изказване, което с „некои“ разлики слушаме от десетки години.
„Едните промени са свързани с нови различни, работещи механизми, за контрол върху резултата от лечението. Това е свързано с цялостната ни философия, че всъщност системата трябва да бъде пренасочена от плащане за дейност, към плащане на резултата”. Чували сме ги тия. Нито дума за милиардите, които всяка година потъват незнайно къде. Нито дума дали въобще ще се прави опит да се премахнат възможностите за присвояване на средства от здравната каса. Нито дума за раздутите средства за ремонти, за фалшивите клинични пътеки, за рушветите и рекета от страна на недобросъвестни лекари. Нито дума за отнемане на лицензи за здравни заведения, които масово практикуват измамите с клиничните пътеки и за отнемане на правата на лекари изнудвачи.
Още една пудра: Той заяви, /Москов/ че втората група мерки касаят лекарствената политика, като са заложени поредица от механизми, които могат да дадат лостове на държавата на НЗОК, да договарят по-добри, за пациентите и ползвателите на лекарствени средства за по-добри медикаменти. – Да ви пикам на механизмите казва зевзека. И с основание. Къде ви са лостовете. И дайте да ги видим тия новите лостове. Кого и как ще облагодетелстват.
Грандиозната новина която Москов сервира е свързана със здравните осигуровки. От патетичното му слово стана ясно, че осигуровките трябва поетапно /много хубава дума/ да се повишават, а тези които са неосигуруени трябва да плащат осигуровки за 15 години назад при положение, че не са ползвали благините на здравеопазването. Аман от реформатори, които предлагат въпросните „риформи“ да започнат от долу. Първо господине си изчистете кочинката, спрете кражбите, източването и злоупотребите, накарайте лекарите, които получават заплати да си изпълняват съвестно задълженията и тогава благоволете да поискате и ние да сме изрядни. Ще речете тук, че няма пари. Ами, да има. Къде са парите? И че заплатите на лекарите са малки. Ами малки са. В тази държава те не са единствените, които не получават адекватно заплащане на труда си. Но са сключили трудов договор и трябва да си заслужат дори и малката заплата. А какво да кажем за болници с милиони дългове, в които няма и един термометър, а директорите им получават по 30-40 хиляди месечна заплата. С блеснал поглед и аз г-н Москов бих настоял Вие и колегите Ви от ДСБ, СДС и прочие люспи от коалицията Ви да овъзмездите българския народ за некадърния социално-здравен пакет закони сътворен от ОДС под мъдрото ръководство на Ив. Костов и гръмко наречено тогава реформа. За изминалите 15 години и социалният и здравният модел са сред главните причини за бедстващото положение на милиони българи. За нещастие куп правителства след това на Костов не успяха да поправят това недоразумение, което на всичко отгоре е въпиющо нарушение на конституцията на Република България.

Сега Москов ще прави реформа на реформата.  Защо ли ми прилича на една здравна министърка, дето се усмихваше. Дали царуването му в министерството ще продължи по-дълго от нейното?