Пропуканата България, Тони Николов

Print

ПРОПУКАНАТА БЪЛГАРИЯ
Тони Николов

стр.:   256
цена: 14,95 лв.
ISBN: 978-954-26-1418-0

Тони Николов впряга цялата си огромна ерудиция, анализаторските си способности и чувствителното си око на истински „репортер в движение“, за да опише и изследва станалото и ставащото. Неговите текстове са разположени по цялата октава на интерпретативните журналистически жанрове – през репортажа, анкетата, рецензията, аналитичната статия, горещия политически коментар, памфлета, есето. Неговите текстове са истински образци на новия тип гражданска журналистика, който загърбва официозната проблематика и се опитва да дири важните теми според обикновените хора, но разположени в мрежата на различни координатни системи – от актуалната събитийност през историографията до геополитиката. Ето защо всеки от отделните текстове, освен специфичната си журналистическа жанрова окраска, представлява и исторически, нравствен или политически трактат, зареден с голяма познавателна стойност. А това придава изключителна плътност на разказа му.
Много добре премислената и внимателна конструкция на книгата „Пропуканата България“ я превръща в монументален хипертекст, призван да сподели, развълнува и обясни. Накрая, поради изключително богатия си език, книгата на Тони Николов би могла да се промисли и като особен вид публицистичен роман, изграден по всички закони на високото литературно творчество.
Тази книга може би няма да успее да промени България, макар че в хоризонта на очакванията към нея, предвид високата й стойност, спокойно би могла да съществува и такава опция. Но тя със сигурност ще промени нас, нейните читатели.
Деян Енев