Бунтът на масите, Хосе Ортега -и-Гасет

buntut_na_masite

БУНТЪТ НА МАСИТЕ
Хосе Ортега -и- Гасет

Стр.  272
Цена:16.99 лв.
ISBN: 978-954-655-535-9

Бунтът на масите“ до момента е може би най-известната творба на Ортега -и- Гасет, преведена на български език. Основната ѝ цел е да разгледа детайлно кризата на елитите и загубата на тяхната легитимност, довела до зараждането и въздигането на нови социални и политически прослойки. За да се разбере тази книга, е важно да се вземе под внимание периодът, в който е създадена. През 1929 г. авторът започва да я публикува под формата на статии във в. „Ел Сол“, а по-късно същата година „Бунтът на масите“ излиза като самостоятелна книга.
Попадаме в Испания между две войни, в разгара на невиждана икономическа криза, изродила се до жестоки репресии над работници и интелектуалци. Наблюдава се пълен асинхрон между буржоазията и диктатурата, а революционните настроения наелектризират въздуха. Това е период на еманципацията на едно разкъсвано от войни общество, живяло доскоро едва ли не във феодализма. И внезапно духът се оказва пуснат от бутилката… Ортега-и-Гасет прави историко-философска дисекция на масата. На обществото-маса, на човека-маса и на избраното малцинство. Разглежда развитието на обществените взаимоотношения от древността до онази негова разбунена Испания.

Интересни, но не и необичайни са паралелите, които могат да се направят с нашата съвременност. Или, както Ортега-и-Гасет определя човека-маса: „Маса е онзи, който поради определени причини не цени собствената си личност, а се чувства „като всички“ и не се притеснява от това, добре му е да се чувства еднакъв с останалите“.