Хасан Адемов: Необходим е нов обществен договор за пенсионната система

Председателят на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов коментира  в „Преди всички“ предстоящите първи стъпки на работата в парламента по отношение на общественото осигуряване:

Няма внесени текстове, има само заявени намерения от Реформаторския блок и от част от представителите на ГЕРБ. Иначе има идея до 31 март всички компоненти на пенсионната система да се преразгледат и да се предложи на обществото достатъчно приемлив и съгласуван модел, който да дава ясна перспектива и прозрачност  на компонентите, като да кажем възраст за пенсиониране, стаж и останалите подробности.
Хасан Адемов  подчерта, че е крайно време  да има нов обществен договор и ново обеществено съгласие, за да не променя всяко едно следващо правителство параметрите на  пенсионната система:  Имаме и препоръки от ЕК финансовата система на пенсионното осигуряване  да бъде достатъчно стабилна, да има адекватни пенсии, да бъде ограничено ранното пенсиониране.

По отношение на предложението на Реформаторския блиок за индивидуални  капиталови партиди в НОИ и избор за осигуряващите се – частен или държавен фонд Адемов каза: Разбира се, че това може да се случи, но няма такава практика в нито една държава от ЕС.

Преди години имаше такъв капиталов стълб в Казахстан, но те се отказаха от този вариант. Това ще бъде някаква иновация не само в България, но и в ЕС.

Хасан Адемов заяви още, че трябва да има повече яснота около дейността на частните пенсионни дружества, както и че осигурените лица трябва да имат право на избор между консервативен и агресивен начин на инвестиране на техните средства в пенсионните фондове./БНР/