Около 30 убити и 50 ранени в атентат срещу полицията в Йемен

Кола бомба избухна пред полицейско училище в йеменската столица Сана. Десетки са убити и ранени, казаха за
Ройтерс полицейски източници и жители на района. Убити са около 30 души, ранени са петдесетина.

iemenВзривът е бил чут в целия град, над района на училище се издига черен дим. Източници от йеменското министерство на вътрешните работи съобщават за по-малък брой убити и пострадали – съответно двайсетина и петнайсетина, но отбелязва, че това са предварителни данни и броят на жертвите вероятно ще се окаже по-голям.

Атентатът е бил извършен, когато пред сградата се събрали десетки кандидати за прием в полицейския колеж. Сигурността в Йемен се влоши, след като през 2011 г. народно въстание доведе до смяна на правителството и разделение в армията, отбелязва Ройтерс.

Групировката „Ал Каида на Арабския полуостров“, едно от най-активните крила на организацията, предприема все повече нападения. Западни страни и държави от арабски държави от Залива се опасяват, че продължаващата нестабилност може да отслаби правителството и да даде на „Ал Каида на Арабския полуостров“ възможност да започне да действа и извън Йемен.

От началото на годината в Йемен жертви на екстремистите са станали десетки служители на силите за сигурност и цивилни лица. последният голям терористичен акт в Сана бе извършен в понеделник до сграда на привърженици на движението „Ансар Аллах“ (шиитски бунтовници от народността хуси). Тогава от взрив загинаха повече от 30 души, припомня ТАСС.

Хусите контролират обширни райони в Йемен, включително столицата, и са смятани за врагове от сунитските въоръжени групировки, включително от йеменското крило на Ал Каида, отбелязва Франс прес. /БТА/