Празнуваме Богоявление!

Празничната Света литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ по повод на Богоявление ще бъде водена от патриарх Неофит.

bogoiavlenie
Тя ще започне в 8.30 часа. От 10.10 ч. е началото на Великия водосвет за Йордановден, който Негово светейшество ще отслужи на площада пред катедралата, а от 11.00 ч. патриархът ще освети бойните знамена на Българската армия пред паметника на Незнайния воин. На церемонията ще присъства президентът Росен Плевнелиев, депутати, министри и общественици.

nikolajВ катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив митрополит Николай ще отслужи Архиерейската света Литургия. В 11 часа пред храма ще бъдат осветени бойните знамена, след което ще тръгне традиционното литийно шествие до Водната палата, където ще бъде направен Велик Богоявленски водосвет и ще бъде хвърлен кръстът във водите на река Марица. Архиерейският наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев ще хвърли кръста на Йордановден до пешеходния мост на река Чая.

Празничният Богоявленски водосвет и традиционното освещаване на кръста започва в 9 часа.След като стане известен победителят,извадил разпятието от водите на реката,на централния площад „Акад.Николай Хайтов“ тържествено ще бъдат осветени бойните знамена.

По традиция в Смолян в храмв „Св.Висарион Смоленски” архимандрит Висарион ще отслужи Богоявленската Света Литургия.

Архиерейският наместник на Смолянската духовна околия ще извърши пред храма Богоявленски водосвет и ще освети бойните знамена на 101–ви Алпийски батальон. В 11.00 часа литийно шествие ще тръгне до моста на река Черна, където архимандрит Висарион ще хвърли в ледените води Богоявленския кръст.

Да са живи и здрави всички Йордановци, Божидаровци .. /Теодорвци – от гръцки тяхното име означава божи дар/ , Бонки, Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Найден /намерен/ и Теодосий. /БНР/