Арагорн

Hills of Rock 2024 добавя нови шест банди към списъка с изпълнители

След официалното потвърждение на бандата Bring Me The Horizon организаторите бетонираха два мощни хедлайнера за тазгодишното издание на най-важното рок събитие в Пловдив. Освен предвожданите от Оли Сайкс англичани и пионерите на ню метъла KORN, стана ясно, че на основната сцена ще се присъединят и още: PAIN, Skindred, Imminence, Baroness, Ghøstkid и Me And My Devil.

И това лято на Гребната база в Пловдив световни имена в рок и метъл жанровете ще взривят българските фенове от 25-ти до Повече “Hills of Rock 2024 добавя нови шест банди към списъка с изпълнители”

Духовници и миряни изпратиха патриарх Неофит с молитва в църквата „Света Марина“

С подкрепата на пловдивски свещеници, Епископ Арсений отслужи заупокойна молитва за блаженопочившия ни патриарх Неофит в митрополитската църква „Света Марина“. Викарният на пловдивския митрополит епископ описа патриарха като човек, оставил незаличима и дълбока диря в историята както на родната църква, така и на отечеството.

С ангелски глас и достоен пример за подражание във вярата и любовта към ближния, главата на Българската православна църква почина във ВМА след продължително боледуване и редица операции. В църквата „Света Марина“ през 2016 … Повече “Духовници и миряни изпратиха патриарх Неофит с молитва в църквата „Света Марина“”

Пловдив води в страната по търговска площ (нови цени)

През 2024 г. в Града под тепетата оперират общо 3 шопинг центъра и 3 търговски парка с над 70 хиляди квадратни метра площ за отдаване. Досега усвоените пространства в търговските центрове са над 3500 м2, но тази площ бледнее пред наетите общо 7100 квадрата през 2020 г., когато наемите са били значително по-ниски и бизнесът не си е и представял за масово затваряне на обекти.

Над половината от обособените места са заети от търговци в сектор Мода, следвани … Повече “Пловдив води в страната по търговска площ (нови цени)”

Реновацията на БНБ-Пловдив стартира с конкурс за концепции

Под слогана „Трезор за идеи“, община Пловдив обявява конкурс за иновативни предложения за развитие на бившата сграда на Българска народна банка – клон Пловдив, намираща се на ул. „Райко Даскалов“ 51. Конкурсът официално стартира в края на февруари и ще приема интересни идеи за бъдещето на БНБ-Пловдив от всички пълнолетни желаещи до 30-ти април. Всеки от преминалите първия етап Топ 3 проекта ще получи финансиране от 3000 лв. и вероятно ще бъде обявен за обществено обсъждане.

„Целта на … Повече “Реновацията на БНБ-Пловдив стартира с конкурс за концепции”

Бюджет 2024 е приет. За какво Пловдив харчи най-много?

След кратко обществено обсъждане през януари и ден на дебати в Общински съвет, планираният от новото управление бюджет за 2024-та година (на стойност 684 млн. лв) беше официално приет с комфортно мнозинство. До голяма степен разчетът носи инерцията от предишни години и по-скоро рекалкулира наследството и проектите от последния мандат, отколкото изненадва с нови намерения. Такъв е примерът с 80-те нови предложения, с които съветниците бомбардираха управляващите на последната сесия по приемането. От изложените проекти беше приет само … Повече “Бюджет 2024 е приет. За какво Пловдив харчи най-много?”

Боби Вълчев ще запали 17 хиляди свещи на Античния театър

Музикантът Боби Вълчев планира визуален спектакъл за предстоящия си концерт на Античния театър в Пловдив. На 9-ти август от 20:30 ч., с акомпанимента на пловдивския Биг Бенд, Вълчев не само ще забавлява публиката с музикално шоу, но и цели да подобри рекорда за най-много запалени свещи. На сцената ще грейнат 17 000 свещи, с хиляда повече от настоящия световен рекорд.

Боби Вълчев е български джаз музикант и композитор. Завършва софийското музикално училище “Любомир Пипков”, а след това и … Повече “Боби Вълчев ще запали 17 хиляди свещи на Античния театър”

Ремонтът на Концертна зала най-накрая започна

3D визуализация на бъдещата Концертна зала

След почти десетилетие забавяне и борба за 10 млн. лв финансиране, стартира ремонтът на залата, в която концертира Пловдивска филхармония. При спазване на срока за изпълнение, сградата, собственост на Държавна опера, ще бъде реновирана до края на годината и ще може да приеме 730 зрители.

Архитектурният проект на арх. Бойко Кадинов предвижда подиумът на Концертна зала да бъде конструиран от 4 платформи, което ще позволи различни варианти за използване на пространството. Възможни … Повече “Ремонтът на Концертна зала най-накрая започна”

Сграда на годината: Грийн Хил, Лаута Форест и Каменица Парк в Топ 5

Два мащабни строителни проекта, реализирани в Пловдив, влизат в Топ 5 на конкурса „Сграда на годината“ 2023, а нов жилищен комплекс в града печели специална награда. В категорията „Жилищна сграда с над 10 хил. кв. м разгърната площ“ попадат Green Hill Residence, в близост до Гребната база, и ситуираният срещу парк „Лаута“ – Lauta Forest Premium. Сред най-добрите многофамилни жилищни сгради се нарежда Kamenitza Park Residences.

„Lаutа Fоrеѕt Рrеmіum e пpoeĸт, целящ реализацията на виcoĸ ĸлac жилищнa чacт … Повече “Сграда на годината: Грийн Хил, Лаута Форест и Каменица Парк в Топ 5”

Пловдив опитва да построи три нови училища

Общината кандидатства за финансиране от Министерството на образованието за изграждането на три нови училищни сгради. Ако проектите бъдат реализирани, е възможно работата на смени в по-големите училища да приключи.

Понастоящем много деца учат на две смени, тъй като гимназии и ОУ-а ползват една и съща сграда. Така например Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“ споделя помещенията си с Националната драматична гимназия „Драган Манчов“, а Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ – с Основно училище „Княз Александър I“. В … Повече “Пловдив опитва да построи три нови училища”

Култура за четири милиона лева. Какви събития се финансират?

Общинските съветници приеха без забавяне Културния календар на Пловдив за 2024-та година. Одобреният бюджет, който трябва да покрие всички предвидени програми, е на обща стойност 3,750,000 лева.

Най-скъпо на пловдивчани ще излязат годишните музикални награди на „БГ Радио“ и ежегодният Международен фолклорен фестивал. И двете събития ще се финансират с по 140,000 лева от местния бюджет. Макар най-голяма сума за празници (100,000 лева) да е отделена за коледно-новогодишната програма, по-голямата част от нея (60,000 лева) ще бъде отделена … Повече “Култура за четири милиона лева. Какви събития се финансират?”

Нова година със Sonique – денс звездата посреща 2024-та на пловдивската сцена

Кулминацията на тазгодишната културна програма е официалната градска церемония по посрещането на новата 2024-та година. На 31 декември (2023), от 22:00 ч. до 02:00 ч., на откритата сцена на площад „Стефан Стамболов“ предстои музикална програма с известни български формации и изпълнители. Водещ на шоуто ще е добре познатият ни Деян Славчев – Део, а звездата на нощта – британската денс звезда DJ Sonique.

Първи в 22:00 ч. започват младежите от група „Тригайда“. Трио „Тригайда“ добиват популярност и комплименти … Повече “Нова година със Sonique – денс звездата посреща 2024-та на пловдивската сцена”

Пампорово откри ски сезона със сняг, нов лифт и нови цени

Курортът Пампорово официално стартира зимния ски сезон с промо карта от 5 лв за деня на откриването. На събитието, лента символично прерязаха министърът на туризма Зарица Динкова и кметът на Смолян Николай Мелемов.

Организаторите имат много причини за задоволство през сезон ’23-’24:
– над 20 млн. лева обща инвестиция в курорта
– нов 6-седалков лифт с капацитет 3000 посетители
– нова авиолиния Манчестър – Пловдив
– около 20 см естествен сняг

Пампорово се конкурира с Боровец и Банско … Повече “Пампорово откри ски сезона със сняг, нов лифт и нови цени”