Математик №1 на Европа и в ТОП 10 на Света

Защо и как се става математик номер 1 на Европа?  Петър Гайдаров от 12 А клас на ОМГ в Пловдив и преподавателката му Елка Вълканова в откровен разговор за точните науки и пътя на талантливите деца на България.

Необикновеният проект на абитуриента Петър Гайдаров, представен във Варшава, го постави на второ място в генералното класиране по всички науки и на първо по математика. Новото българско лице на световния математически елит изследва хипотеза, свързана с полиноми, и получи покана за връчването на тазгодишните Нобелови награди. Зрелостникът взе парична премия от 5000 евро и право за участие в Стокхолмския младежки научен семинар.

Принос за добрата подготовка и мотивация на Петър има преподавателят му по математика Елка Вълканова.

През лятото 18-годишният младеж влезе в Топ 10 на най-добрите математици в света. Това се случи по време на участието му в 6-седмичен стаж в престижния институт за наука RSI в Масачузетс. За да бъде допуснат до участие в елитната академия с 80 избраници от цял свят, той е преминал през сериозна селекция. Петър открива грешка при решаването на задача, свързана с формулата, известна като Разстоянието на Хеминг. До този момент тя се е считала за нерешима, но Петър намира доказателства и стига до края. /БНР/