Цирк в парламента: ГЕРБ отмени решението, с което бламира Калфин

Решението за запазване на максималния осигурителен доход в размер на 2400 лева, гласувано от депутатите от ГЕРБ, съществува едва няколко минути, информира БГНЕС.

По време на дебатите и гласуването по бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 година изненадващо Делян Добрев внесе редакционно предложение, отнасящо се за максималния осигурителен доход. По предложение на правителството, което е обсъдено със социалните партньори и прието на две четения във всички парламентарни комисии, максималният доход трябваше да се увеличи от 2400 на 2600 лева.

Изненадващо Добрев предложи в последния момент преди гласуването на второ четене в зала той да остане 2400 лева, което бе подкрепено чрез изказване и от Менда Стоянова. След гласуване, предупреждения от страна на опозиция и прегласуване, предложението на Добрев така или иначе бе прието.

Веднага след гласуването на това предложение ръководството на парламента даде 30-минутна почивка, по време на която социалният министър Ивайло Калфин обяви, че това решение е скандално и по този начин не може да се работи. „Аз не виждам с какво мога да съм полезен в този кабинет“, каза пред журналисти Ивайло Калфин. В почивката Стоянова и Добрев обявиха, че продължават да подкрепят своето предложение прагът да остане 2400 лева.

По време на скандалното гласуване председателстващ заседанието бе зам.-председателят Димитър Главчев, а след почивката на своето място застана председателят Цецка Цачева.

„Преди прекъсването бяхме в процедура по гласуване на народните представители между първо и второ четене, които бяха гласувани. В пленарна зала е направено предложение, аргументирано и мотивирано като редакционно – в чл. 8, ал. 1, т. 4 от Закона за бюджета на ДОО – максималният месечен размер между 2600 по комисия да стане 2400 лева“, резюмира Цачева, цитирана от БГНЕС.

Тя обяви, че по същество това не е редакционна поправка, поради което искането това предложение да бъде подложено на гласуване е било недопустимо. Въпреки че текстът бе гласуван, а след това по искане на БСП и прегласуван, Цачева обяви, че искането за самото гласуване е било недопустимо.

Председателят на парламента обяви, че така приетото от пленарна зала решение рефлектира върху основния текст на този член, който предстои да се гласува. За да излезе от ситуацията тя обяви, че единственият начин да се обезсили приетото предложение на Делян Добрев, е да се гласува неговата отмяна, което и се случи със 103 гласа „за“, 16 „против“ и 3 „въздържал се“. Възмутени от тази „отмяна“ от БСП не участваха в гласуването, а веднага след това Мая Манолова и Таско Ерменков обявиха, че ще сезират Конституционния съд за уникалния гаф, допуснат от ръководството и мнозинството.

Така на практика само в рамките на 30 минути мнозинството първо прие окончателно изненадващо законово изменение в Закона за бюджета на ДОО, а след това отмени този закон.

„Току що парламентът гласува една процедура, която не съществува в българската конституция и в парламентарния правилник. Парламентът отменя приет текст на две четения. Каква е тази процедура, при която по отношение на приет текст се коментира допустимостта на неговото приемане“, попита Мая Манолова. Тя бе категорична, че единствено Конституционният съд, а не председателят на парламента, може да се произнесе по вече приет акт на Народното събрание на второ четене, който автоматично се превръща в закон.

„Преизчислете всички числа в бюджета, както и този на ДОО и на НЗОК с приетото число от парламента – 2400 лева. Гафът е направен, не можете да го направите по този начин. Отивайте да смятате нови числа в бюджета“, призова Манолова, а Ерменков обяви, че „съчувства на председателя“. „Няма такава процедура за отмяна, направихте глупост, но тази глупост е узаконена. Това е закон, приет на две четения“, каза Ерменков.

В спора се включи и Йордан Цонев, който обяви, че няма драма, тъй като приходите са прогнозни и дали максималният осигурителен доход ще бъде 2400 или 2600 лева, това не се отразява пряко на приходната част, тъй като тя може да бъде запълнена например от заложеното криминализиране на наплащане на осигуровки. Не се налага отмяна на приетото предложение на Делян Добрев, отменете го, призова Цонев. В отговор Цачева обяви, че е прието гласуване в нарушение на правилника, а Цонев я попита дали може едно нарушение да се поправи с друго нарушение.

В крайна сметка след уникален парламентарен цирк депутатите гласуваха пълния текст на този член. Въпреки това Мая Манолова обяви, че на практика те отново са гласували праг от 2400, а не от 2600 лева, защото правилникът е категоричен, че окончателният текст обобщава приетите преди това отделни предложения, а процедура за тяхната отмяна след гласуване не съществува.

„Намираме се на циганския пазар и играем на „тука има, тука нема“. Гласувахме едно число, помолихме ви да се освестите какво правите, а сега се отричате от себе си. Бъдете сериозни, работете като хората, недейте да профанирате Народното събрание, защото хората ни гледат и ще ни се смеят“, каза от своя страна Таско Ерменков.

Славчо Атанасов от Патриотичния фронт обяви, че мнозинството е допуснало голяма грешка, без да мисли. Нека внимаваме какво гласуваме, нещата станаха доста неприятни и опитните юристи ще ви обяснят защо, каза той от трибуната.

Най-добронамерено и конструктивно ви предупредихме – защо когато ви се подава ръка и трябва да се действа поне с елементарна мисъл, вие отказвате да го правите, попита Янаки Стоилов, преди най-после Цачева да сложи край на казуса с думите: „Каквото можахме с този член – направихме. Преминаваме към следващия.“ /Труд/