ГЕРБ прокарва промените в пенсионния модел с ДПС

Реформаторите не разубедиха партията на Борисов и има риск текстовете да бъдат приети

boikobПодкрепата на коалиционните партньори на ГЕРБ към предложената в последния момент промяна на пенсионния модел намалява. Но партията на Бойко Борисов може да прокара спорните текстове с помощта на ДПС и още няколко депутати от други опозиционни партии.

ГЕРБ и авторът на предложението, финансовият министър Владислав Горанов, дори втвърдиха тона. Министърът заяви в пряк текст, че не го интересува подкрепата на партии с 4-5% електорална подкрепа. Увереността на Горанов може би идва от факта, че ДПС със сигурност ще подкрепи законопроекта в пленарна зала, а няколко гласа „за“ могат да дойдат и от други популистки настроени депутати.

Все пак към сряда е факт, че групата на противниците на промяната се увеличи. Дали заради разговорите с представителите на пенсионните фондове и работодателските организации или заради обществения натиск, коалиционните партньори променят мнението си по предложенията. Категорично против са реформаторите, от Патриотичния фронт също са по-скоро контра, а от АБВ ще мислят до утре.

Малките управляващи – в опозиция

От Реформаторския блок, които при гласуването в комисия във вторник се въздържаха, вече са твърдо против предложението. „Не получихме никакви реални аргументи защо се бърза толкова“, заяви Радан Кънев след срещата на коалиционните партньори с финансовия министър. Според него е тревожно, ако ГЕРБ искат да направят пенсионна реформа с гласовете на партиите, които не са коалиционни партньори. Според говорителя на блока това е преобръщане на хода на пенсионната реформа, а освен това предложението е направено по „странен начин“. „Надявам се пенсионната реформа да продължи реално, а не да се връщаме в миналото“, коментира Кънев.

Представителите на Патриотичния фронт гласуваха в комисия „за“ възможността да прелеят средства от частните фондове към НОИ, но днес депутатите вече са разколебани и в четвъртък ще имат среща на групата, за да решат как да действат. Красимир Каракачанов обясни, че групата е разделена в мнението си по въпроса. „Проведохме разговори с фондовете и със синдикатите и те говорят коренно различни неща“, каза депутатът от ПФ.

От АБВ също не са доволни от бързото решение, като и те също ще преценяват в четвъртък как да гласуват в пленарна зала. Росица Янакиева смята обаче, че разминаването в мненията по този въпрос не е предпоставка да се развали коалицията. Според нея изказването на Горанов по повод неглижирането на малките партии е „емоционално“ и „малко прибързано“.

Коалицията по интереси

Сигурният партньор на ГЕРБ в предстоящото гласуване в петък или събота е ДПС. Депутатите от партията на Местан подкрепиха текстовете в комисия и ще действат по същия начин в пленарна зала. По принцип народните представители от двете партии са почти достатъчни, за да се приеме промяната в пленарна зала. Те обаче могат да получат подкрепа и от някои депутати от БСП, които по принцип подкрепят промените, но също се притесняват от прибързаното внасяне на поправката. Отделни гласове могат да дойдат и от малки партии в опозиция или от независими депутати.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви след срещата си с коалиционните партньори, че „мандатоносителят е ГЕРБ и партии с по 4-5% могат да подкрепят, но могат и да не подкрепят“. Той оправда бързането с убедеността на ГЕРБ, че това е правилното решение. „Никой не може да отнеме възможността на министър-председателя и на ГЕРБ да носи своята отговорност за управлението на държавата и особено за нейната финансова стабилност“, смята министърът.

Присъствали на срещата разказаха, че Горанов е критикувал силно пенсионните фондове и е натъртил, че предложението е негово и не подлежи на оттегляне. „Решението вече е взето,“ е отговорил Горанов на апела на реформаторите да се изтегли текстът и да се обсъжда цялостна пенсионна реформа. „Ако трябва, ще ходим на избори“, била най-агресивната реплика на финансовия министър. А поводът за нея е, че с такива ходове се разклаща управляващата коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок. /Капитал/