Социални кухни за 2000 бедни пловдивчани отварят врати в целия град

От  днес в Пловдив ще заработят 11 социални трапезарии, където безплатен топъл обяд до 31 март догодина ще получават над 2000 социално слаби пловдивчани. 

Те ще могат да бъдат ползвани  от одобрените по документи и списък  възрастни хора с пенсии до 250 лева, пловдивчани с ТЕЛК и НЕЛК, деца сираци или с увреджания, безработни и самотни родители. Единствено фронтоваците-военноинвалиди могат да се хранят в социалните трапезарии, независимо от размера на пенсиите им.

270 хиляди лева е осигурила община Пловдив за функционирането на трапезариите.

За първи път тази година в квартал „Коматево” се открива социална трапезария, където ще се хранят 60 души. Общо 410 са жителите на „Южен”, които тази зима ще получават топъл обяд. Освен в Коматево, ще има още две трапезарии – в СОУ „Св. Константин Кирил Философ” и в сградата на механотехникума.

Само една е социалната трапезария в район „Тракия” и тя ще бъде в стола на СОУ „Димитър Матевски”. Там през зимните месеци топъл обяд  ще получават 300 жители на „Тракия”. Все още квотата за района не е изпълнена, но приемът на документи продължава и от кметството се надяват дори да има резервни бройки. Най- много, 6 на брой, ще бъдат трапезариите в район „Централен“./БНР/