Депутат от ПФ обвини служители на БАБХ Пловдив в рекет

Собственици на магазини за храни и преработвателни цехове от Пловдив и региона са принуждавани от служители на Агенцията за безопасност на храните да плащат така наречената „такса спокойствие”. Това съобщи депутатът от Патриотичния фронт Борис Ячев. 

Само за последните няколко дни той е получил над 20 сигнала. Собственик на малък павилион за закуски например плаща 25-30 лева да не му се съставят актове за нарушения, а за цех за месо таксата достига и до няколко хиляди лева, даде пример Ячев.

Проверки по такива оплаквания са правени в агенцията от 2006 година насам, служители са уволнявани и срещу тяк са започвали разследвания. След няколко месеца обаче те са прекратявани и уволнените са връщани на работа.

Според Ячев става дума основно за кадри на ДПС, останали от времето на тройната коалиция, които след партиен натиск запазват позициите си.

Борис Ячев не назова имената на заподозрените в корупция служители на пловдивското звено на БАБХ с уговорката, че първо  ще уведоми прокуратурата и Министерството на земеделието и храните. /BNR/