Премиерът и правосъдният министър с ултиматум към съдебната власт

По повод скандалите, свързани със съдебната система от последните дни, премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Христо Иванов са имали разговор, след който двамата настояват за бърза реакция за разсейване на съмненията в безпристрастното разпространение на делата

boikob

Те искат незабавни действия от ВСС и прокуратурата. Конкретният повод за реакцията им е случаят с делото за несъстоятелност на „Домейн Менада“ и „Белведере дистрибуция“, което предизвика реакция и от френския посланик.

В петък вечер стана ясно, че прокуратурата е изпратила сигнала на посланика на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан по този случай до ВСС – опита за кражба на клона на френска фирма чрез назначен от съдия Румяна Ченалова синдик, за който има основателни съмнения, че е подставено лице в мащабна схема за рейдърство. Освен сигнала на посланика на Франция, в прокуратурата е постъпило и писмо от съдия Ченалова, която е назначила синдика – тя също искала проверка.

В съобщение, разпространено от правителствената пресслужба, изрично се подчертава, че изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт по осъществяването на правосъдието. Допълва се обаче, че когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия.

Ето и пълното съобщение, разпространено от правителствената информационна служба:

След разговор между правосъдния министър Христо Иванов и министър-председателя Бойко Борисов във връзка с твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на „Домейн Менада“ и „Белведере дистрибуция“, както и другите случаи, които повдигат съмнения в начина на разпределяне и администриране на дела в търговско отделение на Софийския градски съд, двамата заявяват следното: Изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт по осъществяването на правосъдието. Но, когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия.

Изпълнителната власт е задължена на основата на изяснените факти да вземе политическо решение дали да предлага изменения в действащото законодателство, за да се осигури реална независимост на съдебната власт и честно правосъдие. А законодателната власт се налага да прецени своята отговорност за актуалното състояние на управлението на съдебната власт, защото избира половината от членовете на Висшия съдебен съвет и може да им потърси отговорност.

В настоящия случай ситуацията е именно такава, защото казусът показва дългогодишен отказ на всички власти да решат спешни проблеми на съдебната система и има сериозно въздействие върху инвестиционния климат в страната, върху нашите отношения с важни международни партньори и съвсем не на последно място – обществените очаквания и реакцията на силно гражданско недоволство и недоверие към някои институции на съдебната власт. Всичко това се отразява и върху диалога ни с ЕК и държавите-членки на ЕС в рамките на Механизма за наблюдение в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Изпълнителната власт и Народното събрание заявиха недвусмисленото си намерение да положат сериозни усилия за реформа на съдебната система и институциите на вътрешния ред. Тези мерки обаче няма да имат очакваното въздействие за повишаване на доверието към българското правосъдие, ако в конкретни случаи като този Висшият съдебен съвет и прокуратурата не реагират бързо и решително, така че да разсеят всякакви съмнения за търпимост към некомпетентност или криминализиране на органи на съдебна власт и да дадат ясен отговор на всички въпроси, което да доведе до понасяне на отговорност.

Затова настояваме Висшият съдебен съвет да вземе бързи и прозрачни мерки за премахване на съмненията в системата за разпределение на делата и за оповестяване на отговорите на всички въпроси за начина на администриране на търговско отделение в СГС. За международната репутация на страната ще бъде важно и прокуратурата да изясни всички съмнения за злоупотреби както по конкретния случай, така и по останалите казуси, по които в последните дни се повдигнаха въпроси за начина на тяхното разпределение и администриране.

Само нулевата толерантност към всички съмнения за злоупотреби ще даде шанс на България да избегне все по-голямото уронване на престижа и нарастването на недоверието на гражданите в правосъдието. /Дневник/