Правителството с две надежди за местен газ

Кабинетът започна конкурси за два блока в Черно море – „Силистар“ и „Терес“, въпреки че шансът за намиране на находища е нисък

Общата площ на блокове „Силистар“ и „Терес“ е много по-малка от тази на „Хан Аспарух“, който е 14 хил. кв. км, което означава, че шансовете да бъдат открити залежи на нефт и газ са доста по-слаби © CAREN FIROUZ

След спирането на проекта „Южен поток“ сякаш по спешност в сряда правителството обяви, че започва два конкурса за търсене и проучване на нефт и природен газ в Черно море в блок 1-14 „Силистар“ и блок 1-22 „Терес“. Според условията потенциалните инвеститори ще получат разрешение за срок от пет години, след което, ако бъдат открити запаси от нефт или газ, могат да сключат и концесионен договор за добив. Това обаче е много малко вероятно да се случи, тъй като двата блока са проучвани многократно, а натрупаните данни не дават голяма надежда за залежи, твърдят експерти. Но слабата надежда не пречи да се потърсят инвеститори, желаещи да проучват има ли залежи.

Срещу малка такса

Това, което официално беше съобщено за условията на конкурса, е, че за блок 1-14 „Силистар“, който е с площ 6893 кв. км, инвеститорите ще трябва да платят годишна такса в размер на 275 720 лв. Дължимата сума за блок 1-22 „Терес“ с площ 4032 кв. км, е 161 280 лв. за година. Въпросът обаче е дали останалите условия не са прекалено завишени, което би отблъснало потенциалните инвеститори. Според източници на „Каптал Daily“ в конкурса, който беше обявен през 2013 г. за блок „Терес“, е имало изискване за предоставяне на бонус от 1 млн. евро на държавата и изискване за задължителен сондаж, което е и причината нито един кандидат да не подаде оферти.

Слаб потенциал

За сравнение, бонусът, който беше даден от френската Total през 2012 г. за проучването на блок „Хан Аспарух“ в Черно море, бе 40 млн. евро. Двата участъка, обявени от правителството в сряда, обаче са далеч не толкова апетитни. Специално „Хан Аспарух“ се счита за изключително перспективен заради близостта му до румънското находище „Нептун“, където по първоначални оценки има между 42 и 84 млрд. куб.м природен газ.

Двата нови блока, за които правителството обяви конкурс, също се намират в Черно море, но доста по на юг от „Хан Аспарух“. Също така общата площ на блокове „Силистар“ и „Терес“ е много по-малка от тази на „Хан Аспарух“, който е 14 хил. кв. км, което означава, че шансовете да бъдат открити залежи на нефт и газ са доста по минимални.

Според Христо Казанджиев от Българския енергиен форум няма много смисъл да се проучват блоковете „Терес“ и „Силистар“. Той допълни, че в такива случаи европейското законодателство дава възможност държавата да предостави блоковете на постоянно разположение, което означава, че компанията, проявила първа интерес, получава правото за проучване.

Кой вече е проучвал

Първите проучвания на блоковете „Терес“ и „Силистар“ са правени още през 90-те години на миналия век. След това в периода 2002 – 2007 г. право за проучване получава американската „Винтидж петролеум интернешънъл инк.“, която обаче провежда ограничено изследване на двете площи. В началото на 2011 г. компанията „Ледербел“, в която участва собственикът на фирмата „Фронтиер“ Красимир Георгиев, печели конкурса за търсене и проучване в блок „Силистар“. Процедурата обаче беше обжалвана от останалите участници, а през 2012 г. проверка на Държавната финансова инспекция показа, че конкурсът е бил нагласен.

Голямото очакване

За разлика от ниските перспективи на тези два блока надеждите да бъдат открити големи залежи природен газ в блок „Хан Аспарух“ са огромни. През юни 2014 г. стана ясно, че Total, която заедно с австрийската OMV и испанската Repsol проучва тази площ, е пред започване на ключова фаза от проекта – проучвателните сондажи, които трябва да бъдат направени през 2015 г. Така че страната скоро ще знае ще разполага ли със собствен енергиен ресурс.

По повод обявените конкурси премиерът Бойко Борисов коментира вчера пред парламента, че България не само ще има газ за своя консумация, но и ще изнася газ, защото има огромни количества. „Това е надеждата за бъдещите поколения, защото това е не само 100% диверсификация, това е гарантирано бъдеще за българската икономика, че ще има евтино парно, топло и на практика газови централи с наш по-евтин газ“, допълни той. /Капитал/