Историята на Артър Гордън Пим от Нантъкет, Едгар Алан По

Print

ИСТОРИЯТА НА АРТЪР ГОРДЪН ПИМ ОТ НАНТЪКЕТ
Едгар Алан По

стр.:   296
цена: 17 лв.
ISBN: 978-619-152-539-3

Вдъхновен от няколко реални истории за морски пътувания, американският писател Едгар Алан По създава романа „Историята на Артър Гордън Пим от Нантъкет“. Сюжетът разказва за приключенското пътуване на младежа Артър Пим, който се качва на борда на китоловен кораб. Очакваното „вълшебно“ пътешествие в открито море обаче крие както прекрасни вълнуващи случки, така и злополуки. Първата е разбиването на кораба, но след нея Пим става свидетел и на поредица от други приключения, съвсем далечни от тези, за които подозира в началото на пътуването си.
Романът е издаден през 1838 г. Преди това няколко избрани части от него са публикувани в литературното списание „Southern Literary Messenger“. Поредица от мнения на критиците обаче е предизвикана в годината на официалното издаване. Някои критически отзиви дават негативен отговор на творбата, като споделят, че тя е прекалено страшна. За едни това може да е така, но за самия По творбата му е „една много смешна книга“. Така, въпреки присъствието на някои отрицателните мнения от критиката, авторът продължава да пише. През следващите години обаче публикува предимно статии, критики, разкази и новели. С хода на времето творчеството на Едгар Алан По придобива популярност, но безспорно една от най-влиятелните творби става „Историята на Артър Гордън Пим„. Всъщност романът става влиятелен не само за читатели, а и за писатели. Именно той оказва влияние върху Хърман Мелвил при написването на великия „Моби Дик“. Впечатлява и Жул Верн, който пише романа си „Антарктическа мистерия“ като продължение на творбата на По. Днес, въпреки че приключенската историята за младежа П
им е позната като единствения издаден роман на писателя Едгар По, тя продължава да впечатлява. С всяка следваща страница думите на По пленяват по собствен начин и представят удивително майсторско умения за комбинация между романтизъм и ирония.