В Пловдив си дават среща наши и чужди туроператори

В Пловдив от днес до 30 ноември ще се проведе Петата международна среща на туроператорите.

filibe.com
Снимка: Е.Славов /filibe.com/

Организатор на събитието е Община Пловдив, чрез Общинско предприятие „Туризъм“, съвместно с Министерството на туризма.

Събитието е насочено към популяризиране на България и в частност Пловдив и региона като конкурентноспособна туристическа дестинация, подходяща за туризъм през цялата година. На предстоящата среща ще бъдат представени новите туристически обекти и атракции в града, част от културно-историческото наследство. Форумът набира все повече популярност сред туристическия бранш в страната и чужбина и печели международен авторитет.

Потвърдилите участие са над 90 организации.  Журналисти и туроператори от България, Великобритания, Китай, Русия, Турция, Грузия, Италия, Унгария, Македония, Черна гора, Гърция, Мароко, Индия, Сърбия, Румъния, Франция  и други държави ще се включат в престижния форум.

В срещата на туроператорите акцент е събитийният туризъм. Специално за форума е режисиран музикален спектакъл „На сватба в стария Пловдив“ на Държавна опера –  Пловдив, с участието на ансамбъл Тракия, чието действие се развива в къщите в Стария град. Във фокуса на есенното издание ще бъде и фестивалът „Дефиле на младото вино”.

В последните години Пловдив успешно се развива като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм. По последни данни  градът бележи най-добри резултати в развитието на туризма спрямо останалите градове в България със среден показател от 18,64%, който включва – реализирани нощувки, посетили туристи и приходи от нощувки.

Официалното откриване  на Петата международна среща на туроператорите ще се състои на 27 ноември  2014 год. от 09.00 ч. в хотел „Империал“.

Повече за форума от директора на ОП „Туризъм“ Петър Лазаров в интервю за програма „Точно днес“. /БНР/