В Пловдив дишаме най-мръсния въздух в Европа

Най-мръсен е въздухът в Перник, Димитровград, Видин и Пловдив.

Средногодишна концентрация на фини прахови частици под 2.5 микрона  на европейско ниво, включително и за България, е под нормата.

България  най-замърсената държава от страните-членки на Европейската агенция по околна среда  по отношение на фини прахови частици с диаметър под 10 микрона. Това съобщи Изпълнителната агенция по околна среда, позовавайки се на публикувани данни от последния годишен доклад на ЕАОС за качеството на въздуха.

Средногодишната концентрация на азотен диоксид в ЕС е под нормата, като България е сред държавите с ниски нива на замърсяване.

През годината превишение на нормата е регистрирано в някои пунктове на София и Пловдив, като основен източник на емисиите е автомобилният транспорт. Има и високи концентрации на озон.  Само през 2011 г. в Европа са регистрирани около 400 000 случая на преждевременна смърт, свързани с влиянието на замърсения въздух.

Близо 90% от българите са изложени на наднормени нива на фините прахови частици. Процентът е значително над средният за Европа-38 на сто. Причините за наднормените стойности в страната са битовите, транспортните и промишлените дейности, както и замърсените и лошо поддържани пътни настилки./Марица/