Започва „Киномания“

Качествено световно кино ще гледат пловдивчани и тази година в рамките на филмовия фестивал „Киномания“.

Тя започва тази вечер и ще продължи до 30 ноември в новия филмов център „Лъки – Дом на киното“ ( в Дома на техниката). 30 филма ще бъдат показани на 9-ото издание на „Киномания“, като прожекциите са с начален час 18.30 и 20.45 часа. Програмата на кино панорамата е насочени изцяло към хора, които харесват и търсят алтернативното кино и няма случайни заглавия, обещават организаторите Борислав Лалев и Янаки Дерменджиев.

Фестивалът тръгва към публиката тази вечер с „Думи към боговете“ – девет истории на девет известни режисьори (сред които и Емир Кустурица) за вярата и религията. От 21-ви ноември  може да се види най-очаквания български филм на годината „Съдилището“ с Асен Блатечки и Христо Мутафчиев в главните роли.

И тази година ще бъде показан филм на  Уди Алън – киноманите ще могат да видят „Магия в полунощ“.  Вечната тема за любовта е за филмите  „Казанова вариации“, „Невидимата жена“, „Госпожица Юлия“.  Едно от най-нашумелите заглавия на френското кино през тази година – „Истинският Сен Лоран“, също присъства в програмата на „Киномания.
Киното чудесно се съчетава с кулинарното изкуство в рубриката Кулинарно кино. “Майстор-готвач” със Скарлет Йонахсон и Дъстин Хофман разказва за готвач, който напуска работата си в популярен ресторант в Лос Анджелис и отива в Маями, където купува фургон за храна, за да възпламени отново не само страстта си към готвенето, но и вкуса си към живота и любовта.Децата също ще могат да се забавляват с любими филми – в програмата са включени 7 заглавия, 3 анимационни и 4 игрални филма. Сред заглавията са „Емил от Льонеберя“, „Пинокио“, „Мумините на Ривиерата“ и хитовият „Петсън и Финдъс“ – част от изненадите на фестивала. Шест от седемте заглавия са дублирани на български език. /БНР/