Първият осъден с е-гривна в Пловдив се задуши в съня си

Рафаил заспал с цигара на дивана, съдебният аксесоар за проследяване също изпушил

Първият осъден в Пловдив, на който беше поставена електронна гривна за проследяване, се задуши в квартирата си. Предполага се, че Рафаил Янев е заспал с цигара на дивана в хола, дунапреновият матрак е започнал да тлее и мъжът се е обгазил до смърт. Трагедията се разигра миналата нощ в апартамент на ул. „Георги Кондолов” 39 в „Кючук Париж“, където Рафаил живеел на квартира. Тялото на починалия мъж беше открито вчера около 8 ч. сутринта от пробационния инспектор, който дошъл да провери защо гривната, поставена на глезена на осъдения, не излъчва сигнал.

„Отиде си момчето за нищо. Сутринта пристигнаха пожарни, полицейски коли и тогава се разбра за трагедията, която се е случила. Не е имало пламъци и гъсти пушеци, иначе съседите щяха да разберат още през нощта и можеше да го спасят”, коментира пред „Марица” жена, работеща в магазина за хранителни стоки, който е срещу входа на блока.

Съседи на загиналия разказаха, че той бил родом от Мадан. Преди няколко месеца се нанесъл в квартирата. Според тях Рафаил работел във фирма за климатици. Не е правил скандали в квартала,  живеел тихо и скромно. Обичал обаче доста да пие. Сигурно се е почерпил повечко и затова е заспал с цигарата, предполагат комшиите.

Вчера по обяд хазяйката на загиналия младеж оглеждаше опушения апартамент на първия етаж в компанията на двама служители от ГД „Изпълнение на наказанията”. Тя обясни пред екипа на вестника, че Рафаил се нанесъл в жилището през февруари и че досега не е имала проблеми с него. „Не знам какво точно е станало. Пожарникарите са изхвърлили навън изгорелите постелки и матрака, всичко е одимено. Жалко за момчето”, каза жената. Малко след това тя се качи в колата на съдебните ченгета и потегли с тях, вероятно за да даде показания за инцидента.

27-годишният Рафаил Янев е първият осъден под тепетата, който се е сдобил със съдебния аксесоар за проследяване след въвеждането на новата система. Електронната гривна му е била поставена на глезена този четвъртък, а в петък е била активирана и е започнала да излъчва сигнал. Той пък се следи от столичната фирма „Джи форест”. Именно нейните оператори са засекли миналата нощ, че сигналът от гривната на младежа е изчезнал. Затова вчера сутринта на място в квартирата на осъдения бил изпратен инспектор от пробационната служба, който отговарял персонално за осъдения, и той се натъкнал на трупа.

Рафаил е бил осъден на 3 години пробация и е бил лишен от правото да управлява МПС за срок от две години. По данни от Районна прокуратура през 2012 г. той е бил хванат от органите на реда да шофира пиян. През декември 2013 г. мъжът бил спипан от КАТ за втори път почерпен зад волана, заради което е получил присъдата.

В четвъртък следобед му е била поставена и проследяващата гривна, като така е станал първият осъден под тепетата с такова проследяващо устройство. То трябвало да гарантира спазването на наложената му от Темида забрана да напуска жилището си в интервала от 22 до 6 часа.

Устройствата за следене на осъдени са нововъведение, което сега тръгва у нас. Електронното наблюдение се осъществява по програма на Министерството на правосъдието, като част от парите за него са безвъзмездна подкрепа на Норвежкия финансов механизъм.

В Пловдивско има още един мъж с присъда, който вече няколко дни носи такава гривна, научи „Марица”. Това е бивш затворник, пуснат условно предсрочно от тъмницата в Стара Загора, където е излежавал присъда за кражба. Той се е съгласил доброволно да му бъде поставено устройство на глезена само и само да смени решетките с домашна обстановка. Той също няма право да напуска дома си през нощта от 22 до 6 ч. Мъжът живее в село Черногорово, където за поведението му следи хисарската полиция. /Марица.бг/