В Пазарджик частично бедствено положение, Марица може да скъса водопроводите с питейна вода

Кметът на Пазарджик Тодор Попов обяви частично бедствено положение за територията, където река Тополница се влива в коритото на река Марица. Както вече съобщихме, заради рушащия се бряг, има опасност да бъдат залети питейните кладенци на града.

Днес и утре, специалистите ще решат как точно да бъде предотвратена опасността Пазарджик да остане без вода. Едната възможност е да се направи промяна на речното корито на река Марица, а другата е да се укрепи брегът с едроломен камък. В момента там дига няма. Община Пазарджик ще отдели 200 хиляди лева от бюджета си, въпреки че отговорността за подръжката на съоръжението е на „Напоителни системи“ и ВиК. Тодор Попов заяви, че няма да допусне водна криза в Пазарджик:

Ще имаме вода, спокойно. По отношение на ефективността на всичко това – трябва да се направи една сериозна рвевизия в България. Всеки вика: „Няма пари.“. Това не може да бъде оправдание. Какво означава „Няма пари.“? И аз мога да кажа: „Това не е моя работа.“, „Ами, съжалявам, и аз нямам пари.“. И какво правим тогава? Трябва да се подхожда по-отговорно, когато става въпрос за такива неща.

Проблемът ще бъде отстранен за 20 дни. За трайното му решаване обаче е необходимо е изграждането на нова дига. Затова ще бъде изготвен проект, с който ще се кандидатства за отпускането на държавни средства догодина./BNR/