Бой между имами и заплахи за палене на бради в тв ефира

Войната на имамите в пазарджишко село прерасна в саморазправа. 

В сутрешния блок на bTV днес кандидати за имами в пазарджишкото село Света Петка и придружаващите ги поддръжници си налетяха един на друг, като се наложи намесата на полиция, която да ги разтърве.

Причина за екшъна стана противоречив конкурс за имам. Част от хората не признават победата на един от кандидатите. Това е довело до напрежение в селото.

Спорещите не признаха дори авторитета на пристигналия районен мюфтия. Оказа се, че той също е бил нападан и въпреки че отрича, местните упорито твърдят, че преди време дори му е подпалвана брадата. Сред скандалните обвинения бяха включени и твърдения за блудство с момиче.

Имамът, изгубил конкурса, иска да води молитвата в джамията, разказват местните. „Аз съм назначен от главното мюфтийство с конкурс, но хората не ме искат. Не знам какво става“, каза Ибрахим Илмер, срещу когото хората се бунтуват. „Комисията ми издаде решение“, каза още той.

Хората обвиняват назначения имам, че ги бие и не го искат. Абдула Селих коментира, че е бил проведен конкурс по всички правила. Държавните институции не ни помагат. Новият имам а не може да влезе в храма. Аз съм пуснал жалби. Конкурсът е фалшив, обвиниха го хората. Този фашив имам Ибрахим вместо да учи момичетата на Корана, той ги опипва, заявиха събралите се.

Униформените твърдяха, че проблемът е в камерата. /Труд/