Отбелязваме Световния ден за борба с диабета

14 ноември е Световен ден за борба с диабета. По този повод Националната асоциация на децата и младите хора с диабет организира прояви в рамките на три, поредни дни – от днес до неделя. 

В Пловдив ще се проведе ІV –та Национална конференция на децата и младите хора с диабет. Членовете на асоциация от цялата страна – деца, младежи, техните родители, водещи лекари – специалисти, съмишленици и приятели ще обсъждат важните аспекти в борбата с коварното заболяване – диабет. Тази година Световният ден за борба с диабета е под мотото „Диабет: Здравословното хранене започва със закуската”.

С проява под мотото „НЕ БЪДИ БЕЗРАЗЛИЧЕН” събитието се отбелязва от 11:00 в двора на Философско-исторически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ на ул. Костаки Пеев 21.  За поредна година в още 20 български града диабетици, доброволци, членове на диабетни организации и приятели ще сформират голям син кръг.  На доброволците ще бъде подарена по една синя тениска, която да облекат по време на събитието. Синият кръг е символ на борбата с диабета.

Захарният диабет е едно от най – разпространенитe социално значими заболявания. Счита се, че ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света.

По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 382 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това.

Само за едно година броят им в световен мащаб се е увеличил с 11 млн. Очакванията са, че през 2035 г. броят им ще достигне 592 млн.

В България с тази диагноза са над 577 хиляди българи, като близо 150 000 не са все още диагностицирани. Затова изключително важни са превенцията и ранната диагностика.
/БНР/