Депардийо подлуди Лаута с цигански катун

Шефката на чистотата в „Тракия“ алармира кмета: Шефе, в парка е пълно с роми

Цигански катун с каруци и коне окупира „Лаута“ и вдигна накрак екипа на „Чистота“. В парка е пълно с роми, нямам идея как ще се справим, подала тревожен сигнал  към кмета на „Тракия“ Костадин Димитров експертът от „Чистота“ Катя Гачева.

Отбой, не се тревожете. Снимат „Le Voyage“ с Жерар Депардийо, обяснил той. Екипът на френско-италианската продукция превзе пространствата около фитнес комплекса на Николай Бухалов малко след 14 часа, за да заснеме едни от най-колоритните сцени във филма. Работата на терен продължи до полунощ, а атрактивните участници накараха дори и концентрирания в работата си френски актьор да си отпусне душата и да се забавлява от сърце.

Циганите калайджии опънаха такъмите си на голяма поляна насред парка. Два коня – мъжки и женски, потропваха с копитата си в близост до каруца. Около двете огнища шумно се веселяха мъже и жени, а около тях тичаха деца. Част от ромите подреждаха калаените казани, други разпалваха с духало пламъка, трети наизвадиха акордеони и засвириха ромска музика. Около горящите дървета се вихреха пламенни танци. В един от тях се впусна и Депардийо. Актьорът беше в много добро настроение и между кадрите се опитваше да произнесе на български репликите, които циганите си подмятаха помежду си. „Ела тук“, „ела тук“, повтаряше той.

Ситуацията се нагнети, когато Депардийо установи, че любимецът му – прасенцето Симпи, е изчезнал.  Жерар натупа двамина от ромите, но успя да открие розовия си приятел.

Според сценария на режисьора Франк Добрин дядо Ваня – героят на Депардийо, се запознава с циганите Юго и Зоран и те го канят да се подслони в катуна им. В разгара на лудия ромски купон двамата мургавелковци отвличат любимото прасенце и спътник на Ваня Симпи. Миг преди да теглят ножа на животното, дядото се намесва, просва ги и спасява четириногия си приятел с бягство.

В ролите на Юго и Зоран влязоха актьорите Ивайло Христов и Анди Райчев. Двамата бяха облечени един път – като сватбари, попрекалили с пийването и повъргаляли се в калта след високоградусово сбиване.

Именно на Анди се падна трудната задача да задигне Симпи, докато Ивайло и красивата циганка Надя (италианката Таня Бамбеци) баламосваха клетия старец. След отвличането ромката хукна за нож и кофа, а съзаклятникът се отправи към мястото на заколението. Дядо Ваня обаче бързо се усети, че нещо не е наред, и тръгна по дирите на крадците. Първа пред яростта му се изправи Надя. Сцената, в която Депардийо я сваля с удар от двете страни на главата, обаче затрудни италианката. Наложи се французинът да я покаже с пловдивския актьор Ивайло Христов, за да се получи добър кадър. Епизодите с повалянето на Юго и Зоран бяха заснети бързо. В един от тях като пиян циганин се изяви и друг актьор от театъра под тепетата – Красимир Доков. Той бе перфектен в кадъра, когато трябваше да обясни на събратята си по кръв накъде точно са отпрашили Ваня и Симпи. Въпреки опитите да завърти надебелелия си език, той не успя да обели и дума.

С бягството завършиха и снимките на нощните сцени в „Лаута“. На другата сутрин на мястото бяха останали само дребни издайнически следи, че нещо се е случвало. На една страна имаше захвърлени страници от сценария на „Le Voyage“ на италиански със заснетите епизоди – от 50-и до 57-и, както и режисьорските бележки на Франк Добрин и на асистента му Алесандро Сенаторе.  Купчина дървета стояха на метри от загасените огнища, а около тях бяха и традиционните следи, които оставят конете. Парчета от ограничителна лента се търкаляха по земята до захвърлени изхабени батерии.

След Пловдив екипът се отправи за района на Калояново за снимки, в които участваха актьорите от Драмата Кръстю Кръстев и Симеон Алексиев.  /Марица/