Изгря звездата на Пловдив! Инвеститори бягат от София и идат тук

Изгря звездата на Пловдив. В последния анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) се посочва, че все повече инвеститори, и то индустриални, се насочват към Пловдив, Габрово и Стара Загора.

Все още обаче оставаме далеч под средното ниво за страната на преки чуждестранни инвестиции на човек от населението. Справката е към 2012 година и показва, че в столицата се падат по 9009 евро на човек, докато в Пловдив – 1972 евро. Средното за страната се изчислява на около 3000 евро, като в топ шест влизат: София-столица, София, Бургас, Варна, Габрово и Стара Загора. Като цяло притокът на инвестиции е в области с по-високо благосъстояние на населението, прочете между редовете данните от изследването „Регионални профили“ Светла Николова, икономист в ИПИ. Обяснението е просто – тези области предлагат повече възможности, като например по-голям пазар и повече контакти с други големи фирми.

През последната година се наблюдава нетен отлив от чужд капитал в столицата и така се свива ножицата между регионите. „Приятната изненада” в изследването е Бургас. През миналата година областта е била и на второ място по усвоени европейски пари. Очакванията са, че през 2015 година безработица ще се върне на нивата от преди 2008 година. Тенденцията е такава и за част от другите области, но няма да се сбъдне така скоро както в морския град.

Отличниците в областта

Пловдивска област се характеризира със значителна концентрация на предприятия, както и с висок размер на чуждестранните инвестиции, които нарастват устойчиво през последните години с изключение на кризисната 2009 година. Няколкото промишлени зони около град Пловдив са положителен фактор в тази посока, считат от ИПИ. Разходите за придобиване на дълготрайни материални активи също бележат ръст през 2011-2012 г., което илюстрира следкризисното възстановяване на местната икономика. Общините в област Пловдив наваксват с усвояването на европейските средства през последните две години (2012–2013), макар и все още да не достигат средните стойности за страната. Претеглени спрямо населението, най-добре се справят общините Хисаря, Кричим, Сопот и Раковски. В града под тепетата изплатените суми по оперативни програми за миналата година са 305.30 лева. Само за протокола – областта с най-голям процент усвоени евросредства за трета поредна година е Габрово.

В какво сме „много добри”

Инфраструктурата в Пловдив област се отчита като „много добра”. Завършената в средата на 2013 г. автомагистрала „Тракия” повишава потенциала на региона. Близо 44% от пътната настилка в областта е в добро състояние, което е относително висок дял на фона на страната, коментират от Института за пазарна икономика.

Местните администрации буксуват

Анкети с бизнеса, ситуирани в различни области показват, че има още какво да се желае от хората зад гишета в различните администрации. Нещата може би буксуват заради политическата криза, която влияе на местната и централната власт, предполагат анализаторите.

Добрата новина

Има раздвижване на пазара на труда, сочат данните от анализите на ИПИ. В повечето области безработицата намалява пред последните месеци. Изключение обаче са повечето области в Северна България, сред които Монтана, Силистра, Ловеч, Търговище и Разград. Не е новина, че по-голяма част от работните места се откриват в София. /Марица/