Учени и студенти излагат археологически находки в ПУ

Изложба „Археологическо лято ’2014“ се открива днес в Катедра „История и археология“ на Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Експозицията е посветена на 10 години от основаването на факултета и на 20 години от стартирането на историческото образование във висшето училище.

Настоящата изложба продължава 15-годишната традиция за ежегодно представяне на резултатите от археологическите проучвания и летни студентски практики в катедрата. Ще се представят част от постиженията на археологически експедиции, ръководени от доц. д-р Иван Джамбов, гл. ас. д-р Стоян Попов и ас. д-р Божидар Драганов. Тези проучвания се провеждат в околностите на селата Искра и Драгойново, Първомайско.

Ще бъдат показани фотографии и археологически артефакти, произхождащи от обектите Църквище – при с. Искра, и Хасара – при с. Драгойново. В местността Църквище при с. Искра се проучват християнски храм и некропол около него, съществували в периода втора половина на Х – първа половина на ХІІІ век. Тази църква е част от средновековен град, чието име предстои да бъде уточнено. /БНР/