От днес край на евтините таксита

Пловдивчани ще се сбогуват от днес с най-евтините таксита, които возят пътници за 45 стотинки на километър, както и срещу твърдата тарифа 3 лева от точка до точка, научи Марца.бг.

Минималната дневна цена в областния град става 65 стотинки на километър, нощна – 75. Тарифата беше гласувана от общинския съвет на 23 октомври по предложение на ресорния зам.-кмет Александър Държиков. Днес трябва официално да влезе в сила.

С представителите на бранша е проведена среща, отделно има подписка от над 700 души от Асоциацията на таксиметровите шофьори, обясни Държиков. В подписката са посочени точно тези цени, каквито той предлага да бъдат приети в градския парламент. Изкуственото задържане на цените на най-ниската граница е нереално и не позволява на бранша да се подобрява качеството на услугата, считат шофьорите от Асоциацията. Същото е и мнението на зам.-кмета.

Минималните цени ще се определят в Пловдив за първи път. Досега таксиметровите шофьори имаха право да свалят летвата надолу както си искат. Най-евтините таксита са и най-търсените от клиенти, но повечето от фирмите, които взимат по-скъпо, ги приемат като нелоялна конкуренция и дъмпинг. Фиксирането на минималната цена е въведено наскоро с промяната в закона за автомобилни превози, а правомощията за това са дадени на общинските съвети.

Максималните цени за Пловдив се запазват. Те са утвърдени от местния парламент още преди две години. Жълтите коли нямат право да возят на територията на община Пловдив по-скъпо от 1,10 лева на километър през деня и 1,30 лева през нощта. По закон дневната тарифа важи от 6 до 22 часа, нощната – от 22 до 6 часа. Контролът дали тези правила се спазват се извършва от териториалното поделение на ДАИ ./Марица/