С мега заем за 20 милиона : Гергов дои панаира по нова схема

Култовите ресторанти в Стария град „Пълдин“ и „Ритора“ вече са собственост на варненския комплекс „Слънчев ден“

Международният панаир в Пловдив ще плаща за ремонта на хотели в комплекс „Слънчев ден” край Варна, собственост на Георги Гергов.  За целта изложбеният център тегли нов заем от УниКредит Булбанк на стойност 19.5 милиона лева. На извънредно свикано събрание на Съвета на директорите на 24 септември т. г. е решено няколко актива от Слънчев ден да бъдат прехвърлени като собственост на панаира, и обратно. Така, чрез замяна,  панаирът става собственик на хотелите „Мираж” и „Вероника” в морския курорт, а „Слънчев ден” взема ресторантите „Пълдин” и „Ритора” в Стария град. Пловдивските заведения са оценени на 5 милиона лева, а сградите в „Слънчев ден” – на 15 милиона. И тъй като замяната не е равностойна, панаирът дължи на дружеството, стопанисващо курортния комплекс, около 10 милиона лева, сочат документи, качени в Търговския регистър.

Банката отпуска парите на два транша – от по 9 780 000 лева. Първият транш отива за доплащане на придобитите имоти по морето. А вторият – за реконструкция на хотелите и административната сграда. И понеже никоя банка не дава пари срещу усмивки или лобита, обезпечението по заема е чудовищно – заложен е Международен панаир Пловдив с палатите му, многоетажният паркинг, административната сграда и земята. Като залог служат и всички вземания на панаира, настоящи и бъдещи, по всички сметки в национална и чужда валута. Аргументите на мениджърите на панаира, за да гласуват „за” на общото събрание са следните: придобитите имоти се намират на отлична локация и туристическият бизнес там е добре разработен, което ще доведе до бърза възръщаемост.

Финансовите прогнози сочат, че за средносрочен период – от 3 до 5 години след реализиране на инвестиционния проект, кредитната задлъжнялост на дружеството би се стопила. Така дружеството си осигурява паричен поток, който няма да е зависим от периодичността на изложбите в Панаирното градче, смятат в Съвета на директорите. За да спят спокойно, адвокатите на дружеството вадят препоръки на Световната асоциация на изложбената индустрия UFI, че панаирите по цял свят трябва да разработват нови дейности, и то в съвсем различни от изложбената сфера. /Марица/