Петър Пиронков показва монументална живопис в Пловдив

На 8-ми ноември в  Градска Художествена Галерия в Пловдив се открива 42 – та самостоятелна изложба на живописецът Петър Пиронков.

Наследник не само на една от най – редките съвременни живописни школи – „Пловдивската”, чийто съосновател е баща му маестро Енчо Пиронков, негов духовен и житейски учител, но и на Римската художествена школа – едно събирателно име за изкуството в неговите най – върхови изяви.

Почитателите на творчеството на Пиронков ще имат възможността да се насладят на една монументална микеланджеловска музейна живопис, носеща характерните белези на днешната епоха и интимността на калдаръмения мирис на Стария град. Рядко съчетание, но постигнато със замаха на жеста и четката и безкомпромисност по отношение на духовния заряд, казва за творбите му Вида Пиронкова.

Публиката на Пловдив ще има възможността да се наслади на една монументална микеланджеловска  музейна живопис, носеща характерните белези на днешната епоха и интимността на калдаръменият мирис на „Старият град”. Рядко съчетание, но постигнато със замахана жеста и четката и безкомпромисност по отношение на духовния заряд.

Петър Пиронков е роден на 8-и септември 1977г. в София. Завършва Национална художествена гимназия „Илия Петров” специалност Живопис в София. Художникът се дипломира през 2003г. в специалност „Живопис” в класа на проф. Александро Троти, в Държавна художествена академия за изящни изкуства гр. Рим, Италия.

Работи в областта на камерната и монументална фигуративна живопис. В периода 1996-2014г. участва в общи изложби и пленери в България и чужбина. Носител е на първа наградаза живопис „Перикле Фацини” 1999г и „Златно перо” 2011г. Негови творби са притежание на галерии и частни колекционери в Италия, Франция, Белгия, Гърция, Великобритания,Германия, Холандия, Австрия, Русия, Китай, САЩ, Венецуела, Мексико, Швейцария и др.Творецът има над тридесет самостоятелни изложби в България и по света.

Ателието на Петър Пиронков се намира в смолянския квартал Устово до една от уникалните възрожденски къщи – Шереметевата. Преди време творецът реставрира даром алафрангата на тази къща, която беше застрашена от падане. /BNR/