Публична дискусия на тема „25 години свободна България“ ще се проведе в Пловдивския университет утре

Събитието е под патронажа на Президента, под тепетата съорганизатор е Студентски съвет на Пловдивския университет

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е домакин на публична дискусия на тема „25 години свободна България“, която ще се проведе на 22 октомври.  Събитието е подкрепено от Атлантическия клуб в България, фондация „Софийска платформа“ и фондация „Фридрих Науман“ и негов съорганизатор за Пловдив е Студентският съвет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Дискусията ще се проведе от 10:30 до 14:00 ч. в Аудитория 6 на Ректората на висшето училище на ул. „Цар Асен“ №24. Тя е част от инициативата „25 години свободна България“ под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев, като в нейните рамки ще се проведат общо 5 публични дискусии в 5 университетски града в България. Останалите населени места са Благоевград, Бургас, Велико Търново и Русе.
Някои от най-интересните лектори и участници в дискусиите ще бъдат поканени за участие в Международната конференция в рамките на инициативата „25 години свободна България“, която ще се състои в София на 11 и 12 ноември.

Амбицията на тази инициатива и съпровождащите я подинициативи е с отбелязването на 25-ата годишнина началото на демократичните промени, да се направи още една крачка към възстановяването на доверието в българското общество, което рядко е било толкова поляризирано, а политическият дебат толкова лишен от база за национално съгласие по ключови въпроси, твърдят от фондация „Софийска платформа“. Разграничаването на демократичните ценности и принципи от реалностите на антихуманния комунистически режим е от фундаментално значение за всички нас, без значение дали гледаме към миналото или в бъдещето, къде стоим в политическия спектър, какъв е социалният ни статус, какви са доходите ни и начинът ни на живот, коментират още инициаторите.

Провеждането на представително проучване на социо-политическите нагласи и оценки за промените, започнали през 1990 г. на българските граждани, ще служи като отправна точка за начало на дискусията относно прехода. В анализа ще се търси общото и различното в нагласите на разлоичните поколения. Въпросите в проучването ще стъпят върху сходни изследвания проведени през 2002, 2006, 2008 година, ще са структурирани около въпроси като: Какво си спомняте от България преди 1989? Какъв щеше да бъде животът днес, ако Народна Република България все още съществуваше? Какво е най-лошото/на-хубавото нещо, което се случи на България през последните 25 години?

Над 100 събития в страната и чужбина ще се проведат под знаменателя на „25 години свободна България“. Много от тях са популярни формати, достъпни за всеки гражданин като концерти, кинопрожекции, изложби, публични дискусии, телевизионни и радио формати. Голяма част от усилията на инициативата са насочени към младото поколение, родено след 1989 г. Серия от открити уроци, както и час на класния ръководител ще бъдат посветени на темата преход. Предстоят и няколко конференции с участието на историци и политолози за периодизиране на прехода. През ноември месец предстои международна конференция с участието на настоящи и бивши политици от България и Европа относно мястото на българския преход в Централна и Източна Европа и значението му за страните съседки на България, които не са членове на НАТО и ЕС, но преминават през сходни политически трансформации. Инициативата няма завършек през 2014 г., тъй като датите, свързани с годишнината продължават и в 2015 г., потвърдиха организаторите – фондация „Софийска платформа“.