Работодатели и синдикати поискаха незабавна оставка на управителния съвет на БНБ

Те изтъкват като причина видимо нежелание на централната банка да изпълнява своите функции и задължения по законите

Представителите на работодтелските и синдикалните дълго време се оплакваха, че БНБ не иска да изслуша създадения от тях Експертен консултативен съвет по проблемите на КТБ

В открито писмо до гуверньора на БНБ Иван Искров и до останалите членове на управителния съвет на институцията, две от четирите национално представени работодателски организации и двата синдиката настояват за тяхната незабавна оставка.

Като мотив те изтъкват „видимо нежелание на БНБ да изпълнява своите функции и задължения по законите, според които носи отговорност за надзора върху банките и поддържането на стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите“. А като конкретен повод за недоволството им са действията на централната банка по отношение на по-малката от двете затворени банки – дъщерната на КТБ – „Виктория“.

Синдикатите и работодателите припомнят, че на 30 септември са поискали БНБ да вземе отношение спрямо действията на квесторите по разпродажба на кредитния портфейл на „Виктория“. То обаче беше именно по предписание на централната банка, която вижда в това единствен начин за набавяне на ликвидност, а опонентите й – стъпки към ликвидацията й. Те припомнят, че още тогава са казали, че ако БНБ подкрепи тези действия, ще поискат оставката на цялото й ръководство.

„Отговорът, който получихме от Вас беше в подкрепа на незаконните действия на квесторите на ТБ „Виктория“, които отдавна се изживяват в ролята на синдици на банка, която изобщо не е в процедура по несъстоятелност.“, се казва в писмото. „С всички тези свои действия и бездействия УС на БНБ загуби доверието на обществеността и се превръща в заплаха за финансовата стабилност в страната“, допълват авторите.

Подчертава се също така, че ако управата на БНБ и особено управителят Иван Искров не подадат оставка, работодателите и синдикатите възнамеряват да се обърнат незабавно след конструирането на 43-тото Народно събрание към депутатите с искане да бъдат отстранени.

По принцип процедурата за предсрочно прекратяване на мандати в независимата по закон централна банка е доста трудна. Още през лятото обаче Иван Искров заяви, че е готов да се оттегли, ако няма политическа подкрепа и му бъде намерен заместник, за да не остава БНБ „във вакуум“.

Писмото е изпратено от КНСБ и КТ „Подкрепа“, както и от Българската стопанска камара и  Асоциацията на индустриалния капитал в България. За разлика от предишното обаче не е подписано Българската търговско-промишлен палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. /Капитал/