Пълна мистерия около смъртта на Борис

Прокуратурата в Благоевград нищи и версията за склоняване към самоубийство

От тази тераса Борис паднал фатално

Младеж на 21 години от Пловдив, завършил  Английската гимназия, загина трагично в Благоевград вчера. Инцидентът стана около 12,30 ч. в новия корпус на Американския университет в града, където е следвал Борис Кодиков. Той и негови състуденти били в столовата на вуза, която се намира на третия етаж в студентския център на университетски комплекс „Скаптопара“. Пловдивчанинът е паднал от тераса от 10 метра височина, твърдят разследващите органи. Точно отдолу имало маси на кафене, върху които се строполило момчето.

Присъстващи на драмата веднага позвънили за помощ на тел. 112. Негови приятели пък се опитали да му помогнат с изкуствено дишане, но не успели. Линейката пристигнала след 20 минути и откарала тежко пострадалия Борис в отделението по реанимация на МБАЛ – Благоевград. Въпреки усилията на лекарите младежът издъхнал. По информация от лечебното заведение той е бил докаран с множество фрактури и тежка черепно-мозъчна травма и не е имал никакъв шанс да оцелее.

Пълна мистерия обви вчера трагичния случай. Ръководството на АБУ забрани на студентите да изнасят каквато и да е информация за случилото се. Появиха се обаче две версии за начина, по който е станало нещастието.

Според първата, докато обядвал, Борис излязъл на терасата, която била с нисък парапет, за да подиша чист въздух. Там по невнимание се навел напред и полетял от третия етаж.

По-късно обаче стана ясно, че прокуратурата работи и по версиятата за склоняване към самоубийство. Появи се дори информация, че по време на обяда младежът скочил и заявил на приятелите си: „Вижте сега какво ще направя!”. След това се засилил и скочил през парапета.

Пиарът на полицията в града Йорданка Шаркова пък заяви пред медиите, че вероятно става дума за нещастен случай, тъй като няма данни за упражнено насилие върху младежа. Заради множеството неизяснени обстоятелства аутопсията на тялото на Борис беше отложена за днес. Тогава ще стане ясно и кои са били смъртоносните травми, получени при падането от високо.

Вчера целият Американски университет в Благоевград беше шокиран от нелепата смърт на Борис. Президентът на университета Кевин Асперген даде кратък брифинг за медиите, като категорично отказа да назове дори името на починалото момче. Той съобщи, че родителите му вече са информирани за нещастието.

Още вчера в кампуса на учебното заведение влязоха психолози, които да работят със студентите. Предстои да проведат различни мероприятия с така наречените „grief counselors” – психотерапевти, които да помогнат за по-бързото възстановяване след нанесената психическа травма. В близките дни ще бъде обявен и траурен ден в АУБ, а също така и бдение в памет на починалото момче, заяви още президентът Асперген.

Борис Кодиков е възпитаник на ЕГ „Пловдив“. Завършил е преди две години, след което е приет за студент. Негови преподаватели вчера бяха потресени от жестоката вест за смъртта му.

„Беше много будно момче, отличник, с активна и зряла позиция по житейските въпроси”, коментира учителка, която помоли да не бъде назовавана публично.

Познати на Борис съобщиха за „Марица”, че той е бил отличен студент, като е покривал изпитните тестове в университета с максималния брой точки.

Името на Борис нашумя през октомври 2010 г. заради инцидент в двора на гимназията. Тогава група от двадесетина момчета от Руската, Френската и СОУ „П. Хилендарски“ отишли да си разчистят сметките с Боби. Трима от тях го нападнали, но Боби бързо се окопитил и ударил с юмрук по главата един от атакуващите. Потърпевш от самозащитната реакция се оказал Михаил от „П. Хилендарски“, който се строполил се на земята и си прехапал езика. Боби обаче веднага му оказал първа помощ, като му бръкнал в устата, за да му издърпа езика. Тогава съученици на Борис разказаха, че той изобщо не бил агресивен и не се забърквал в каквито и да е скандали.

Момчето е било в паралелка с английски и тренирало брейк, откъдето е била и добрата му физическа форма. Бил душата на компанията, понеже пеел страхотно и свирел на китара. По-късно той бил сред организаторите на училищен концерт против насилието, спомниха си вчера негови познати.

От профила на Борис във фейсбук става ясно, че той е изразявал активната си гражданска позиция  и по време на протестите миналата година. Групите, в които е членувал в социалната мрежа, са били на съмишленици против проекта за Закон за детето, против добива на шистов газ, както и против скандалния проект ACTA за следене в интернет.

Борис е от семейство на интелектуалци, а баща му е юрист, научи „Марица”. Дядото на момчето, който е със същото име, пък е автор на няколко книги за щурмовата авиация и за родното му село Гиген, Плевенско.