Съветниците одобриха тегленето на нов заем от 30 милиона лева за ремонти на улиците в Пловдив

Пловдив да изтегли 30 милиона заем от ЕБВР за ремонт на 4 ключови булеварда в града. Това реши Общинският съвет с 29 гласа ЗА, 15 Против и 2 Въздържал се. 

Парите ще се инвестират в строеж на булевард „Северен“, в основен ремонт на булевардите „Руски“, „6 септември“ и в разширението на Коматевско шосе.

Гласуването бе предшествано от бурни политически дебати и обвинения от опозицията, че екипът на кмета Иван Тотев води Пловдив към фалит.

В последното си участие в заседание на местния парламент бившият кмет и избран за депутат Славчо Атанасов припомни 2009 година, когато като областен управител Тотев се е обявил против заема. Обричате Пловдив на фалит и следващата управа през 2018 година ще трябва да тегли нов заем, за да изплаща настоящия, каза Атанасов.

Кметът Тотев в кулоарите посочи, че не е важна общата задлъжнялост на Пловдив, а вноските, които плаща, за да обслужва дълговете. През 2018 година, когато трябва да започне плащането на заема към ЕБВР, вноските по всички дългове на града от 6 милиона ще станат 7 милиона лева, което е наполовина от разрешеното по закон, подчерта кметът.

Междувременно Общинският съвет прие бюджетната прогноза за 2015 година и отчета за изпълнението на бюджета за 2013 година.

Също днес, в заседателната зала на Общинския съвет кметът на Пловдив Иван Тотев ще подпише договора с избраната фирма за изграждане на първия по рода си в България дигитален планетариум в Природонаучния музей в града. Ще бъде направена и кратка презентация на уникалното съоръжение. /BNR/