Голямото пренареждане в полза и на Дон Цеци?!

Заради високия преференциален вот кандидати, поставени на неизбираеми места в листите за Пловдив – област, имат шанс да влязат в парламента.

Такова пренареждане се очаква в листите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ББЦ, показват анализите от протоколите.

В листата на ГЕРБ за Пловдив – област поставената под № 9 Катя Попова от Първомай е получила 4681 гласа от преференциалния вот, което я изстрелва на второ място след водача Методи Андреев, като измества областния лидер на партията Здравко Димитров.

Доскорошният депутат Павел Гуджеров от Раковски, поставен под № 4, е събрал 3188 гласа от преференции и се нарежда на 3-то място. Очаква се след решението на ЦИК за разпределение на мандатите, ГЕРБ да има 4-ма депутати от 17 МИР, които най-вероятно ще бъдат Методи Андреев, Здравко Димитров, Катя Попова и Павел Гуджеров.

Поставеният под номер 8 в листата на БСП – лява България Манол Генов от Асеновград е спечелил 3724 гласа от преференции, което го поставя автоматично на второ място в листата след водача Димитър Дъбов.

Генов до скоро беше шеф на ВиК в Пловдив. Само няколко гласа по-малко – 3605, е получил лидерът на „Евророма“ Цветелин Кънчев, който е поставен под № 4. Така към момента шанс да влезе в парламента има Манол Генов заедно с водача Димитър Дъбов (очертава се БСП да има 2 сигурни депутатски мандата от областта).

В листата на ДПС поставената под № 18 адвокат Денис Мустафа от Асеновград е получила 1170 гласа, което я поставя на втора позиция след лидера д-р Джевдет Чакъров. Тук вероятно също има, както и при ГЕРБ, припокриване на номера на бюлетината (18) и номера на кандидат-депутата (18). За момента ДПС има 1 сигурен мандат за водача д-р Джевдет Чакъров, но ако получи повече гласове от преразпределението на вота, може да успее да вкара в парламента 2-ма депутати от областта. Вторият вероятно ще бъде адвокат Мустафа, а не поставената под №2 Фахрие Мурад.

Подобен случай има и в листата на „България без цензура“, където поставеният под № 13 Атанас Николов е събрал 1344 гласа от преференциалния вот. Така той се нарежда веднага след водача Мартин Иванов и измества втория в листата Димитър Цветков. За момента обаче ББЦ няма достатъчно гласове за депутатско място от Пловдивска област. /Darik/