Йенс Столтенберг: НАТО може да разполага военни където поиска

Новият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в неделя, че алиансът може да разполага военни където си поиска, съобщи „Ройтерс“.

Агенцията коментира, че по този начин новият шеф на северноатлантическия съюз поставя под въпроси договорките след края на студената война, които бяха компрометирани от руските действия в Крим и Източна Украйна.

Столтенберг беше на първото си официално посещение в Полша в качеството си на генерален секретар на НАТО. При визитата си той гарантира, че алиансът ще предостави защита срещу евентуална заплаха от страна на Русия.

На срещата на върха преди месец лидерите на страните членки на НАТО, се споразумяха за създаване на сили за бързо реагиране, които в рамките на дни да могат да бъдат изпратени на „горещи точки“, както и за препозициониране на оборудването и доставките в Източна Европа.

Лидерите от алианса обаче отхвърлиха призивите на някои източноевропейски държави, включително Полша, за разполагане на постоянни сили на НАТО на техни територии. Аргументът за това беше до известна степен високите разходи, но и нежеланието да се наруши обещанието към Русия от 1997 г., че НАТО няма да разполага постоянни военни със значителен боен капацитет на изток.

Столтенберг обаче, изглежда, зае по-твърдолинейна позиция в Полша. „Следващата година на срещата на министрите ще вземем решения, свързани със силите за бързо реагиране, но дори преди те да бъдат сформирани, НАТО има силна армия в крайна сметка. Можем да я изпращаме където искаме“, каза той.

Столтенберг, който е бивш премиер на Норвегия, пое поста от Андерс Фог Расмусен миналата седмица. Алиансът сега е изправен пред задачата да се изтегли от Афганистан, но има и други предизвикателства – Русия на изток и „Ислямска държава“ в Близкия изток.

НАТО заяви, че няма да провежда военна операция в Украйна, която не е членка, но подсили отбранителните способности в източните държави членки. /Dnevnik/