Техник, магазинер и касиер са контролирали лекарствата

Регулаторът е бил окупиран от близки до варненския бизнесмен Веселин Марешки

Техник, управител на магазин, касиер в аптека и всякакви разнородни „професионалисти“ и роднини са давали лицензи на аптеките и са контролирали през последните години кой какви лекарства продава в тях и на едро в складовете за медикаменти. Тези експерти са бивши служители на собственика на търговеца на едро „Фармнет“ и на най-голямата верига аптеки в България – варненския бизнесмен Веселин Марешки.

Това става ясно от одитни доклади на Инспектората на здравното министерство от последните години, с които „Капитал“ разполага. На практика това означава, че тези експерти с техните квалификации е трябвало да лицензират аптеки и складове, да преценят дали лекарствата се съхраняват правилно (тъй като за много от тях се изискват определена температура и условия за това), дали са се продавали медикаменти с изтекъл срок на годност и какво точно се е случвало в аптеките. Точно те са и оказвали натиск върху конкурентните аптеки на Марешки или са принуждавали аптеките да пазаруват от неговия склад, става ясно от одитните доклади.

По принцип инспекторите в лекарствения регулатор би трябвало да са лекари, фармацевти, биолози, химици и със специалност, близка до фармацията като цяло. През последните години и двамата директори на лекарствения регулатор бяха свързани по един или друг начин с варненския бизнесмен. Единият – Евелин Благоев, беше съпруг на завеждащата козметичните покупки в аптеките „Марешки“. След назначаването му съпругата напусна поста. Вторият – д-р Кирил Ненов, който беше назначен от кабинета „Орешарски“, пък е бил активист в партията на бизнесмена – „Либерален алианс“. Така се оказва, че лекарственият регулатор, който контролира пазар за около 6 млрд. лв. – производство, търговия на едро и дребно с лекарства и медицински изделия, клинични проучвания, кръвни продукти, лабораторни изследвания и др., е бил изпъстрен с назначения на бивши служители на Марешки. Агенцията надзирава пряко около 100 производителя на лекарства и медицински изделия, 400 търговци на едро, 4000 аптеки и над 100 клинични проучвания на медикаменти.

Предишното служебно правителство е било готово да освободи тези служители, но не му е стигнало времето, твърди се в сектора. Кабинетът „Орешарски“ успя само да освободи директора, но назначи д-р Ненов. От своя страна той изкара почти цялото време от миналия ноември в болнични, за да не бъде сменен. Така целият пазар беше оставен на практика в безтегловно положение, а стотици преписки за нови медикаменти, промени на пазара и проучвания оставаха неподписани. Едва в края на управлението си Таня Андреева назначи нов директор на ИАЛ – доц. Асена Стоименова, известен професионалист в сектора. Едва с помощта на сегашното служебно правителство новият директор успява да извърши преструктурирането и да отстрани незаконно назначените служители. Освен това тя подаде сигнал за случвалото се в прокуратурата.

Конфликт до конфликт на интереса

Според одитния доклад единият от предишните изпълнителни директори на агенцията д-р Евелин Благоев е притежавал фирма за търговия на дребно с фармацевтични стоки, но не е подал декларация за конфликт на интереси. Заради това е подаден сигнал до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

В одитния доклад не е записано, но според информация на „Капитал“ лелята на Веселин Марешки – Албена Найденова, която е икономист и дълги години е била упълномощена да представлява компанията пред институциите, също е била назначена в лекарствената агенция – първо като отговорник за медицинските изделия, а след това – като инспектор по лекарствата.

От доклада обаче става ясно, че директорът на дирекция „Контрол на лекарствени продукти“, която контролира търговците на едро с лекарства и аптеките, е назначен без конкурс. Людмила Ангелова е бивш адвокат на фирма „Хигия“, която бизнесменът Марешки купи. Тя представлява компанията поне до края на 2012 г., както става ясно от последното вписване на годишния финансов отчет на „Хигия“ за същата година. Ангелова е адвокат в Столичната адвокатска колегия, а в Търговския регистър фигурира изрично пълномощно като заявител по партидите на редица дружества, сред които дистрибуторите „Хигия“ и „Фармнет“, собственост на Светлана и Веселин Марешки. Директорката на дирекция е назначена по вътрешно съвместителство на 19 декември 2012 г.

Ако оставим това настрана, подчинените на директорката също не са били случайни хора. Оплакванията на бранша бяха, че агенцията се е напълнила с хора без понятие от сектора, които по един или друг начин са се отнасяли тенденциозно към фармацевтите, и това се оказва наистина така. От общо 7 инспектори по време на проверката трима са бивши служители на Марешки, назначени без стаж по специалността.

Началникът на отдел в регулатора Красимира Шабанова например е магистър по стопански и финансов контрол и има цветен трудов стаж – като сервитьор, продавач, специалист банкови операции, мениджър екип в банка, технически изпълнител, специалист доставки, компютърен оператор и накрая касиер в аптека. За да заеме длъжността, са необходими четири години стаж по специалността, които отсъстват. Връзката й с фармацията е била в работата й в „Софимакс“, „Фармтрей-България“ и накрая „Фармнет“. Във всички дружества съсобственици са Светлана и Веселин Марешки. Една трета от служителите в отдела на Шабанова са назначени по служебно правоотношение при непълно работно време.

По заместване за инспектори са назначени двама души. Единият е завършил счетоводство и контрол, но има трудов стаж единствено като техник в „Сити Фарма“, което пък е собственост на Нина, Веска и Веселин Марешки. Другият инспектор е дама, бакалавър по „Връзки с обществеността“, която е работила като сервитьор, касиер, компютърен оператор в аптека и касиер в аптека, като от 2009 до 2013 г. е полагала труд във „Варнафарма холдинг“, „Софимакс“, „Софитрейд“ и „Медидор“, които са собственост на Светлана и Веселин Марешки. На практика тези и други инспектори без необходимата квалификация и познаване на сектора са служели за нещо като наказателен отряд. /Капитал/

До редакционното приключване Веселин Марешки не отговаряше на мобилния си телефон.