В.Каймаканов: Проблемът с цената на тока предполага широка коалиция в новия парламент

Очакваното повишение на цената на електроенергията е важен проблем, който трябва да се реши с подкрепата на основните политически сили.

Това предполага широка коалиция в новия парламент, категоричен е бившият областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов. Според него въпросът с всички ВЕИ дружества трябва да се разглежда диференцирано, защото едно е да се произвежда ток от вятър и фотоволтаици, а съвсем друго от биомаси.

Очаква се до 2020 година животновъдните ферми, които се развиват с евросубсидии в България, да се увеличат двойно, което предполага и отговорно управление и преработка на по-голямо количество биотор, съгласно директивите на ЕС. Определено животновъдите у нас не са готови за такива инвестиции, а едно от решенията на проблема е производство на биогаз от био-отпадъци, коментира Каймаканов.

ДКЕВР трябва да даде ясни параметри, както на очакваното процентно увеличение на цената на тока, така и периодът, от който ще бъде в сила тази цена. Това е важно, както за гражданите, така и за бизнеса, категоричен е Каймаканов. Надявам се регулаторът да намери всички възможни резерви, така че българският народ да понесе по-леко зимния период, допълни той.

Венцислав Каймаканов е кандидат-депутат и водач на листата на ДПС в Пловдив. Пред Дарик той прогнозира, че от Пловдив и областта ДПС ще има 4 депутати в новото народно събрание. /Дарик/