Откриха 70-ят Есенен панаир

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Международният технически  панаир е най-важното изложение в Югоизточна Европа

Panair-otkrivane-1
Вицепремиерът Екатерина Захарева и бизнесменът Георги Гергов прерязват лентата на откриването на 70-ия Международен технически панаир в Пловдив.

Международният технически  панаир е най-важното изложение в България и Югоизточна Европа, заяви  вицепремиерът по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране г-жа Екатерина Захариева в своето приветствие, преди да открие юбилейното 70-о издание. То се провежда от 29 септември до 4 октомври 2014 г. в Пловдив с участието на фирми от 37 държави.
Това не е обикновено изложение, защото тук се срещат компании, региони и държави за съвместни действия в общия им стремеж към ефективни инвестиции и по-добър живот, добави вцепремиерът Захариева. Тя  увери, че правителството упорито работи за подобряване на бизнес средата, за устойчивост,  предвидимост и стабилност на държавата. След това  пожела на участниците в панаира много успехи и намиране на нови решения, а на ръководството на националния изложбен център – да продължава да допринася за развитието на икономиката в България и Югоизточна Европа.
Международният технически панаир дава конкретни идеи как фирмите могат да използват финансовата рамка и възможностите, предоставяни от европейските програми и фондове, подчерта при откриването д-р Иван Соколов, председателят на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който организира форума за инвестиционни стоки и технологии.
Експозициите на 870 компании  представят модерни разработки в  машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, енергетиката, екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване.  Увеличава броят на изложителите, които се завръщат  – тази година са 54, а миналата бяха 50. Новите фирми са 100, както и на предишното издание. Това показва, че се появяват нови бизнеси, коментира д-р Иван Соколов на пресконференция преди откриването. Другата тенденция е окрупняването и тя се вижда в браншовете, които се представят най-силно на изложението – машиностроене, строителство, електротехника и електроника, енергийна ефективност.
Съпътстващата програма и изпълнена с над 30 делови събития.  Обръща се специално внимание на инструментите за финансиране по оперативни програми на ЕС и тяхното прилагане. Българската агенция за инвестиции организира кръгла маса за привличане на инвеститори в Южен Централен район.
За първи път се провежда  Европейски минен бизнес форум. Българската търговско-промишлена палата е подготвила  семинари и безплатни консултации по различни проблеми на фирмената дейност.     Инициативата Дни на зелената енергия включва 6 прояви, както и щанд за консултации. Посетителите могат да се запознаят с добри практики, финансови инструменти,  продукти и решения, намаляващи енергийните разходи.  Българската асоциация по информационни технологии ще представи своя Офис за технологичен трансфер и  иновации в подкрепа на малките и средни предприятия,  дигиталното предприемачество и моделите на бизнес в Интернет епохата. Десет  компании презентират свои върхови изделия.

Panair-otkrivane-2
Системи за използване на алтернативна енергия, намаляващи разходите, са сред експонатите, които най-силно привличат интереса на посетителите на Международния технически панаир в Пловдив.

Общо 30 новости  присъстват на Есенния панаир, наред със стоки, пуснати на пазара през последните две-три години. С иновациите е свързана и една от атракциите – шоу с роботи, което се прави за първи.  Състезания с „умните машини“ по сглобяване на кубчето „Рубик“, демонстрации и прожекции на филми  ще има всеки ден в палата 8.
По повод 70-ото юбилейно издание Международен панаир Пловдив намали цената на билетите, за да могат повече хора да видят експозициите. Билетът струва 4 лева, за инвалиди, пенсионери и ученици – 2  лв., а карта за цялата седмица – 12 лева. Фирми, които купуват над 20 билета с предварителна заявка, също ползват  цена от 2 лева за входен талон.
Другата изненада  е лека кола „Шкода Ситигоу Амбишън“.  На Есенния панаир се провежда анкетно проучване с цел да се събере информация за нагласите на посетителите и да се подобри организацията. Един от участниците, попълнили анкетни карти, ще получи автомобила, осигурен от Международен панаир Пловдив. Това ще стане в събота, в 13 часа.
В шест панаирни палати и откритите площи край тях са подредени щандовете на девет специализирани изложби: „Акватех“ (за технологии и управление на водите), Аутотех“ (за транспорт и автосервизно оборудване), „Елтех“ (за електроника и електротехника), „Енеко“ (за енергетика и екология), „Инфотех“ (за информационни технологии), „Машиностроене“, „Стройтех“ (за строителни материали, машини и технологии), „Интермин експо“ (за минната индустрия), „Химия“. Експозициите може да бъдат разгледани от 9 до 18 ч., а на 4 октомври – до 14 часа.