Започва Седмицата на движението

Европейската седмица на движението MOVE Wееk  ще се състои за трети път в България от днес до 5 октомври. MOVE Wееk  ще се проведе едновременно в България и още 32 държави. Преди две години  в България Седмицата се проведе за първи път в  Пловдив.  

Тази година на доброволен принцип  на този етап са включени 34 български града. Очакванията са за 400 събития и 70 000 участника.  Европейските градове са 750, един милион участника и 25 000 доброволци, включени в 2 000 събития и 200 Flash Mob-a.

По време на Седмицата на движението ще се състоят безплатни  демонстрации и изпълнения на различни физически активности като летяща  йога, зелен  фитнес, капоейра, зумба, планинско колездене, паневритмия, турнири по футбол, велопоходи, уроци по паркур и бягане, а също и модерните напоследък по света  Pole Dance / танци на пилон/ и др.В Пловдив събитията са основно на Главната улица, Гребната база, „Конюшните на царя” и парк „Лаута”.

Идеята на кампанията е да  накара хората да се движат, независимо от тяхната възраст, образование и физическа активност. И най-малкото физическо ежедневно усилие, като изкачването на стълби  и разходките, могат да помогнат в борбата против болестите и стреса. Тази година Европейската седмица на движението влиза по-активно в училищата, в нея взимат участие и деца от Домовете.

През октомври ще се  проведат още две събития с много участници : „NowWeDance – най-дългото хоро” – от Централна поща до Римския стадион и градския крос „Plovdiv Sity Run 2014” с повече от 500 участници. MOVE Wееk  се организира от „BG Бъди активен” , Асоциацията за развитие на българския спорт и други организаии, и е подкрепено от Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Асоциацията на общините, Национален младежки форум, Национално представителство на студентските съвети в България и Националната спортна академия.

В Пловдив  Европейската седмица на движението се провежда под патронажа на община Пловдив, в партньорство с фондация Пловдив 2019 и редица градски клубове. /БНР/